Nedcargo Willebroek ontvangt eerste schip met … stukgoed

Het distributiecentrum van Nedcargo langs het Zeekanaal Brussel-Schelde in Willebroek heeft een eerste binnenschip ontvangen aan zijn eigen terminal. Het schip was geladen met bouwmaterialen. Voor containers is het nog wachten op grotere volumes.

Nedcargo nam het distributiecentrum in het najaar van 2017 in gebruik en heeft het ondertussen al met 10.000 m² uitgebreid tot in totaal 40.000 m². Het behandelt er voornamelijk dranken en voedingswaren. Het heeft ook een concessie voor de aansluitende terminal langs het kanaal. Tot voor kort bleef die echter onbenut. Begin deze week werd een eerste schip ontvangen met een lading prefabbetonwanden.

Stukgoed

“Het idee is om containers op de terminal over te slagen, maar voorlopig hebben we nog niet voldoende volumes. Bovendien is het met de congestie in Rotterdam en Antwerpen nog erg lastig. Daarom wordt de terminal ondertussen gebruikt voor de overslag van stukgoed, in dit geval bouwmaterialen, door een externe partij. Want bij de concessie hoort een verplicht overslagvolume”, legt Diederik Antvelink, directeur van Nedcargo uit.

Containers

“We hebben al een groot aantal klanten met containervolumes, maar voorlopig is dat beperkt tot vierduizend à vijfduizend containers op jaarbasis. Dat is een mooie start, maar met de minimum call size in de havens is dat onvoldoende”, zegt Antvelink.

Ondertussen zit het 40.000 m² grote distributiecentrum bijna vol. Nedcargo heeft er sinds kort al zijn activiteiten in België gebundeld en beschikt over de mogelijkheid om de site te verdubbelen.

“We focussen op een aantal nieuwe klanten met import- of exportvolumes in combinatie met op- en overslag in ons distributiecentrum. Voorlopig gaan onze containervolumes nog deels over de weg en deels via de terminal TCT Willebroek, waarmee we goed samenwerken”, besluit Antvelink.

Koen Heinen