Hilde Crevits: "Ik heb goesting in logistiek”

Logistiek blijft een speerpunt voor Vlaanderen, zegt minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits. Voor een bomvolle Horta-zaal benadrukte ze tijdens de nieuwjaarsreceptie van VIL het belang van innovatie in de sector voor de Vlaams economie.

“Het voelt een beetje als thuiskomen”, zei de CD&V-minister. In haar voormalige functie van Mobiliteit zette ze fors in op logistiek, waarbij ze regelmatig samenwerkte met de speerpuntcluster VIL. “Nu kom ik als minister voor Innovatie. Logistiek is een bloeiende sector die we moeten koesteren. Vlaanderen is top in innovatie en onderzoek. We moeten dat uitdragen.”

“VIL speelt daarin een zeer belangrijke rol met zijn innovatieve projecten. Ik denk aan de exoskeletten (‘robotpakken’ die het menselijk lichaam meer kracht geven, red.) en drones voor het vervoer van stalen tussen ziekenhuizen. Ook aan AI4Cast, het project dat onderzoekt hoe artificiële intelligentie de supplychains beter kan voorspellen en plannen”, stelt Crevits.

Ze zet het speerpuntclusterbeleid van haar voorganger Ben Weyts (N-VA) dus voort. Vorig jaar kreeg VIL acht miljoen voor zijn innovatieve projecten. Ook dit jaar krijgt VIL hiervoor dat bedrag, bevestigt ze. Dat betekent dat er op deze steun – net als op die aan de andere speerpuntclusters zoals Catalisti (duurzame chemie) en Flanders Food – niet wordt bespaard. “Ik druk de wens uit dat deze miljoenen helemaal opgesoupeerd worden. De boodschap hierbij is: blijf de KMO’s nauw betrekken bij deze projecten.”

“Ik heb goesting in logistiek”, vat Crevits met een kwinkslag haar boodschap samen. Een slimme manier om de aandacht van de zaal volledig weer naar zich toe te trekken.

Nieuwe roadmap

Dat de projecten een belangrijk aspect zijn in het succes van VIL, blijkt uit de cijfers die voorzitter Danny Van Himste meegeeft: in 2019 werden niet minder dan elf collectieve projecten, twee interclusterprojecten en twee Europese projecten afgerond. “Ook de Summit was een succes. De sector boog zich kritisch over de rol van de logistiek in de klimaatverandering.”

“De sector blijft evolueren. Daarom hebben we de roadmap van VIL tegen het licht gehouden. De vier thema’s die werden weerhouden zijn: de digitale transformatie, de groene supplychain, de hinterlandconnecties en de last mile”, zegt Van Himste. Projecten die in 2020 worden opgestart, zullen inzetten op de verbetering van de efficiëntie van de logistiek in deze domeinen.

“Die vier thema’s liggen in het verlengde van de vorige – digitalisatie, duurzaamheid, Flanders Gateways en omnichannel – maar er zijn grote accentverschillen. Uit een ledenbevraging en een brainstorm met bedrijven, academici en de overheid bleek dat een actualisering zich oplegde”, voegt directeur van VIL Liesbeth Geysels toe.

Baanbrekers en Logiville

Volgens Van Himste wordt 2020 een zeer belangrijk jaar. Naast de nieuwe projecten organiseert het, in het kader van zijn rol als multimodaal adviespunt, voor het eerst het event Baanbrekers. Bedrijven en organisaties die stappen zetten naar multimodale oplossingen, maken kans op een award. Ook wordt de eretitel ‘Multimodale Ambassadeur 2020’ uitgereikt. Die bekroont een professional die bijdraagt tot een mentaliteitswijziging. Het event gaat op 28 april door.

Een ander event, dat het jaar zal afsluiten, is de opening van Logiville, een logistiek demonstratiecentrum dat nu in Niel bij Boom in aanbouw is. “Daar zullen bedrijven innovaties ontdekken en kunnen samenwerken aan nieuwe oplossingen”, zegt Van Himste.

Philippe Van Dooren