Hazeldonk krijgt beveiligde parking op grens

Er komt een beveiligde truckparking op het vroegere douaneterrein Hazeldonk in Breda, op de grens tussen België en Nederland. Daarnaast zal er gewerkt worden aan de algemene veiligheid van het Logistic Center Hazeldonk-Meer (LCHM).

Men schat het aantal vrachtwagenbewegingen op het voormalige douaneterrein op 10.000 tot 12.000 per dag. Er zijn 300 parkeerplaatsen, maar zowat 100 trucks moeten wegens plaatsgebrek buiten de vakken parkeren. Er zijn ook geen sanitaire voorzieningen.

Naar verluidt zijn er belangrijke veiligheidsproblemen op deze parkeerplaats langs de E19 op de belangrijke corridor tussen de havens van Antwerpen en Rotterdam. Volgens de Nederlandse pers worden veel (pogingen tot) ladingdiefstal geregistreerd. Er zouden 25 tot 30 aangiftes per maand gebeuren.

De gemeente Breda heeft nu een contract getekend met de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij voor het inrichten van een beveiligde parking, met beveiligde hekken en schuifpoorten. Er zou tevens een permanente bemanning zijn en een controlekamer. De start van de werken staat gepland voor deze zomer en moet uiteindelijk resulteren in een beveiligde truckparking die de veiligheid langs de E19 (A16 in Nederland) en in de regio zelf moet verbeteren.

LCHM

Daarnaast zal er in samenwerking met bedrijvenvereniging LCHM ook gekeken worden naar de optimalisatie van de veiligheid van het complete bedrijventerrein.

Onlangs heeft Hazeldonk-Meer, zowel aan Nederlandse als Belgische zijde, een nieuw camerasysteem met kentekenregistratie geïnstalleerd. Ook op de binnenwegen van het industriegebied komt er later camerabewaking.

Volgens de gemeente moet de parking ook bijdragen aan de logistieke rol van Breda en West-Brabant.