Haven Brussel biedt leegstaand gebouw aan als humanitaire hub

De humanitaire hub voor migranten aan het Brusselse Noordstation verhuist op 11 juni naar een leegstaand kantoorgebouw van Transport Route Wagon (Havenlaan). Het is eigendom van de Haven van Brussel en wordt voor een jaar ter beschikking gesteld.

De huurovereenkomst voor de humanitaire hub aan het Noordstation loopt af en door bemiddeling van Artsen zonder Grenzen, dat een logistiek centrum heeft in de Haven van Brussel, verhuist de hub tijdelijk naar een leegstaand gebouw aan de Havenlaan in de Haven van Brussel.

TRW

Volgens de Haven van Brussel gaat het om een oud kantoorgebouw van TRW (Transport Route Wagon), een vroegere divisie voor intermodaal vervoer van de NMBS. Het gebouw is eigendom van de haven en wordt volgend jaar gerenoveerd. In afwachting van die renovatie wordt het voor een jaar ter beschikking gesteld als humanitaire hub. Het gebouw ligt tussen Tour & Taxis en het vroegere TIR-gebouw. Het wordt momenteel in orde gebracht om de migranten op te vangen. De nodige veiligheidsmaatregelen zullen voorzien zijn.

De migranten kunnen er terecht voor juridische begeleiding, medische en psychische zorg, sociale hulp, het opsporen van familie, kledingdistributie en begeleiding naar nachtopvang.

Koen Heinen