Harde staking treft XPO logistics in Frankrijk

Minder dan een jaar na de acquisitie van Norbert-Dentressangle door de Amerikaanse groep XPO Logistics, is in Frankrijk een staking uitgebroken die snel uitbreiding nam. Talrijke Franse sites zijn getroffen en de stakers willen van geen wijken weten.

Het conflict draait rond premies die de directie fors heeft verlaagd, maar het is eigenlijk meer een uiting van het ongenoegen van de Franse werknemers. De sociale relaties binnen Norbert Dentressangle waren vaak stroef, maar sinds de Amerikanen het voor het zeggen hebben, zijn ze nog verslechterd.

De aanleiding is een vermindering van een jaarlijkse resultaatspremie die de werknemers ontvangen. De voorgaande jaren bedroeg die tussen de 800 en de 1.000 euro per werknemer, afhankelijk van het basisloon. Dit jaar verlaagt het bedrijf ze tot slechts 300 euro.

Forse daling nettowinst

Volgens de directie is deze forse verlaging te wijten aan de slechte winstcijfers van de groep in Frankrijk. In 2015 steeg de omzet met 1,8% tot 1,72 miljard euro (op een Europees groepstotaal van 5,4 miljard, of +16%), maar de brutowinst (ebitda) daalde met 3,5% tot 267 miljoen en de nettowinst met liefst 78% tot amper 16,7 miljoen. Die forse daling was te wijten aan kosten verbonden aan de overname.

Wat de staking heeft veroorzaakt, is het nieuws dat een aantal directieleden die de groep verlieten wél zeer hoge premies hebben ontvangen. Daarnaast werd de situatie nog explosiever bij het vernemen van het nieuws dat twee site afgeslankt worden, waardoor een 70-tal jobs verloren gaan (op 160). Nochtans had de Amerikaanse overnemer zich geëngageerd om tijdens minstens 18 maanden er geen jobs zouden sneuvelen.

Staking breidt fors uit

Een week geleden waren er al beperkte stakingsacties, maar deze week namen ze plots uitbreiding. Op dit moment zouden 60% à 80% van de logistieke sites getroffen zijn. In de transportsector zouden er nog maar weinig stakers zijn.

Volgens de directie neemt slechts 15% van de 5.000 logistieke werknemers deel aan de staking en zouden slechts twee sites geblokkeerd zijn. De klanten zouden normaal bediend worden. Dat wordt tegengesproken door de vijf vakbonden die de staking steunen. Zij zeggen dat effectief een meerderheid van de sites getroffen zijn. Meer nog: zij hebben het over een ‘ongelimiteerde staking’ die nog steeds uitbreiding neemt.