Testkit 'Social Distancing Alarm' voor eerste 300 bedrijven (update)

Driehonderd bedrijven met logistieke operaties kunnen vanaf woensdag bij VIL een testkit Social Distancing Alarm aanvragen met vier types wearables. De kits worden 'first come first served' verdeeld. Minister Crevits denkt na over groepsaankopen.

Update 6/05/20 13.15 uur

Uit de tweewekelijkse bevraging door de Logistics Resilience Taskforce blijkt dat het behoud van de minimale afstand van 1,5 meter tussen operatoren, een van de grootste uitdagingen is voor productiebedrijven, retailers en logistieke dienstverleners. Sommige bedrijven hebben al boetes gekregen omdat werknemers tijdens bijvoorbeeld het laden en het lossen van voertuigen te dicht bij elkaar kwamen.

Armbanden of hangers die een alarm afgeven als de social distancing niet wordt gerespecteerd, kunnen een oplossing zijn. “In overleg met de Logistics Resilience Taskforce werd een shortlist opgesteld van Belgische/Vlaamse technologiespelers die een leverbare wearable ontwikkeld hebben die de afstandsregel bewaakt. De geselecteerde toestellen voor deze – infrastructuuronafhankelijke – testen, zijn ontwikkeld door Flanders Make, Lopos, Rombit en WMW/Option”, zegt Liesbeth Geysels, algemeen directeur van VIL, dat de taskforce coördineert.

First come first served

De technologie – ultra wide band of bluetooth – en 'maturiteit' variëren, maar alle wearables geven een geluids- en/of trilsignaal bij overtreding. “VIL zal de wearables in de praktijk laten testen door driehonderd Vlaamse bedrijven met logistieke operaties. Sinds vanmorgen (woendag 6 mei)  kunnen de kandidaat-bedrijven de testkits bestellen op een speciale pagina van VIL. De toewijzing gebeurt volgens het principe ‘first come first served’. Om 12.00 uur waren al 106 kits gereserveerd, of meer dan een derde van de beschikbare kits. Iedere kit zal voorzien zijn van twee wearables per leverancier, samen met een handleiding, een USB-kabel voor het opladen, de VIL-testscenario’s en een checklist”, voegt Geysels toe.

“De testkits van Flanders Make worden al begin volgende week verstuurd naar de geselecteerde bedrijven. Op 25 mei volgen die van de andere drie leveranciers, want hun devices moeten eerst vanuit Azië naar hier overgevlogen worden. De deelnemende bedrijven moeten zich schriftelijk engageren om de testresultaten terug te koppelen aan VIL. De resultaten worden tegen 30 juni verwacht. Op basis daarvan zal VIL de pro’s en de contra’s van elk type oplijsten, de ‘lessons learned’ en aanbevelingen doen in functie van het type activiteit enzovoort. Mogelijk zal ook blijken dat bepaalde devices niet matuur genoeg zijn. Dat moeten de tests uitwijzen”, voegt ze toe.

Groepsaankopen

“Als de testen positief zijn, kunnen we nadenken over een groepsaankoop om de prijs te drukken. Zo kunnen ook de kleine en middelgrote bedrijven hiervan genieten”, zegt Vlaams minister voor Economie en Innovatie Hilde Crevits (CD&V). Dat zou een veilige heropstart vergemakkelijken.

“De bedrijven kunnen zich zo beter voorbereiden mocht een tweede golf COVID-19 of een andere pandemie onze regio treffen”, zegt ze. “Bovendien zijn de ervaringen op het terrein belangrijk voor de leveranciers om hun product rijper te maken en eventueel te verbeteren.”

Philippe Van Dooren