Geodis gaat drones inzetten voor inventaris in magazijnen

De Franse groep Geodis heeft een contract getekend met drone-ontwikkelaar Delta Drone om samen een geautomatiseerde inventaris uit te werken. Dat systeem gebruikt speciaal ontworpen drones. De eerste testen in reële omstandigheden starten in mei.

De drone die zal worden gebruikt, is een prototype dat werd ontwikkeld door de ingenieurs van Geodis en van het Franse Delta Drone. Het vliegtuigje, een quadricopter uitgerust met hogedefinitiecamera’s, is verbonden met een robot op de grond. De combinatie zal een autonomie hebben die ruim voldoende is om tijdens de hele sluitingstijd van het hele magazijn volledig automatisch te werken. Ze is uitgerust met een indoor geolocaliseringssysteem.

De drone zal autonoom telwerk kunnen verrichten en de data in real time doorsturen. De oplossing is ontworpen om in volledige synergie te werken met het warehouse-managementsysteem van Geodis.

Productiviteit

Volgens dat bedrijf is beslist om deze oplossing uit te werken omdat de reglementaire en veiligheidsvereisten (voor personen en goederen) bij de inventarissen steeds talrijker worden. Na analyse van de verschillende mogelijkheden is gekozen voor drones omdat deze de meest betrouwbare en productiefste oplossing lijken te bieden.

De eerste test in reële omstandigheden gaat in mei door in het Geodis-magazijn Saint-Ouen-l’Aumône, nabij Parijs.

Als de tests goed verlopen en de resultaten de verwachtingen inlossen, zal Geodis deze oplossing ter beschikking stellen van de 300 warehouses waarover de groep wereldwijd beschikt. Deze hebben een totale oppervlakte van 6 miljoen m².

Samenwerking

Met deze samenwerking hoopt Delta Drone de uitrol van haar systemen te versnellen, niet alleen in Europa, maar ook in de VS, waar de logistieker ook magazijnen heeft.

Het beursgenoteerde bedrijf is een zeer belangrijke Franse speler op de markt van professionele drones. De constructeur onderscheidt zich door de informatiesystemen van de onbemande vliegtuigen volledig te integreren, vanaf de het verzamelen van de data tot hun bewerking door IT-systemen. Het bedrijf heeft een eigen dochter, de Ecole Française du drone, om professionele piloten op te leiden. 

Ook het Vlaams Instituut voor de Logistiek onderzoekt de mogelijkheid om drones in te zetten bij inventarissen.