Eerste logistiek testcentrum België ‘Fabriek Logistiek’ komt in Gent

De bouw van een logistiek testcentrum op de kruising van de E40 en de E17 is gestart. De eerste palen van Fabriek Logistiek werden de voorbije week geplaatst. In het voorjaar van 2021 kunnen de eerste bedrijven er hun werking al komen stroomlijnen.

De funderingswerken waren al uitgevoerd maar nu valt er ook bovengronds iets te zien van Fabriek Logistiek. Op de site in Zwijnaarde bouwt Willy Naessens drie modules in opdracht van POM Oost-Vlaanderen. Die moeten samen de eerste logistieke testruimte van ons land worden. De eerste module wordt een testmagazijn van 2.200 m² groot, de tweede een magazijn van 1.950 m². Daar kan men experimenteren met nieuwe technologieën zonder de eigen werking te verstoren. De eerste unit focust op palletwerking, de tweede is gericht op e-commerce. Ze zijn voorzien van procestechnieken voor alle onderdelen van warehousing: ontvangst, opslag en verzending.

Ambitie

Daarnaast komt nog een derde module die dienst zal doen als trainingsmodule van de VDAB. Fabriek Logistiek kan gebruikt worden door alle kmo’s, bedrijven en instellingen die logistieke problemen moeten oplossen of personeel willen opleiden. “Onze ambitie om in het voorjaar van 2021 samen met VDAB de deuren van Fabriek Logistiek te openen, is steeds realistischer”, klinkt het bij POM Oost-Vlaanderen.

Erik De Troyer