Gazellen: 4D Trans, Xwift en Essers Logistics snelste groeiers

Gisteren zijn de Gazellen ‘Transport & Logistics’ uitgereikt. Drie ondernemingen kregen een trofee als snelste groeier: 4D Trans uit Torhout, meervoudig winnaar Xwift uit Kruishoutem en Essers Logistics uit Genk. Er zijn drie categorieën.

De Gazellen zijn bedrijven die de afgelopen vijf jaar het snelst zijn gegroeid. Daarbij worden drie kwantitatieve maatstaven gehanteerd: omzet, personeel en cashflow. Er zijn drie categorieën: kleine bedrijven met een omzet tot 1 miljoen euro in 2013, middelgrote bedrijven met een omzet tussen 1 miljoen en 10 miljoen, en de grote bedrijven met een omzet van meer dan 10 miljoen. Gisterenavond werden de Gazellen uitgereikt na afloop van de eerste dag van de vakbeurs Logistics & Distribution in Brussel.

Grote bedrijven

Bij de grote bedrijven werd de Gazelle uitgereikt aan Essers Logistics Company, de logistieke dochter van de Groep H.Essers. Bleckmann België uit Kruishoutem (dat vorig jaar op de derde plaats kwam) was tweede en Tailormade Logistics uit Gent derde.

“Binnen de Groep H.Essers is logistiek de tak die zowel qua omzet als geografische aanwezigheid het snelste groeit. Die afdeling was in 2017 goed voor een jaarlijkse omzet van 170 miljoen euro, op een totale groepsomzet van ongeveer 650 miljoen”, weet Carlo Theunissen COO Warehousing bij Essers. “De activiteiten kenden de laatste jaren niet alleen in België een forse groei, maar ook in Denemarken, Roemenië en Italië, dat er recent is bijgekomen. Vooral pharma en chemie droegen hiertoe bij.”

Op de foto van links naar rechts: Carlo Theunissen (Essers Logistics), Philippe Desmedt (Bleckmann België) en Bert Vandecaveye (Tailormade Logistics).

Middelgrote bedrijven

In de categorie middelgrote bedrijven ging de trofee naar Xwift uit Kruishoutem, een specialist in sneltransport. Dat bedrijf was de afgelopen twee jaar ook al in die categorie de snelste groeier. Alders Bulk Logistics, een onderdeel van de groep Alders uit Overpelt, was tweede (na een derde plaats vorig jaar) en CTI (Container Trucking Intermodal) uit Genk, een onderdeel van Move Intermodal, derde.

Xwift haalde vorig jaar een omzet van ruim 12,5 miljoen, een verdubbeling tegenover 2014. Het bedrijf wil binnen de vijf jaar de omzet, het personeelsbestand en het wagenpark nog eens verdubbelen. Enkele weken geleden kwam Xwift in het nieuws omdat het, om die groei te realiseren, chauffeurs wil aantrekken (en behouden) door hen via een bonussysteem een bedrijfswagen aan te bieden.

Foto 2: de laureaten van de middelgrote ondernemeningen: Sven Vandeputte (Xwift), Roel Smets (Alders Bulk Logistics) en Eric Schoubben (CTI)

Kleine bedrijven

Bij de kleine bedrijven bestond de podium uit 4D Trans uit Torhout (eerste), PWT Thermo uit Laakdal (tweede) en Mercy uit Sint-Laureins (derde).

4D Trans, die zes maanden geleden ook de Truck ICT Award behaalde, is gespecialiseerd in nationaal en internationaal geconditioneerd transport (-30° tot +30°). Het bedrijf doet zowel pallettransport van A naar B als distributierondes. De klemtoon ligt daarbij op sneltransport van voedingswaren, medicijnen en ADR. Voor de opvolging wordt een performant IT-systeem gebruikt. “Als de klanten groeien, dan groei ik mee”, zegt zaakvoerder Wim Boydens laconiek als reactie op zijn trofee.

Foto 3: Wim Boydens (4D Trans), Peter Wouters (PWT Thermo) en Frederic Mercy (Mercy)

Gazellen

De trofeeën voor de Gazellen in het transport en de logistiek werden uitgereikt in de marge van de beurs Logistics & Distribution in Brussel. Het is een netwerkevent georganiseerd door TransportMedia in samenwerking met Trends TOP en Easyfairs. Het is de tiende keer dat ze overhandigd worden.

Philippe Van Dooren