Fusie tussen Argos en Varo Energy is rond

Argos en Varo Energy hebben de fusie van hun downstream activiteiten formeel afgerond. Die leidt naar hun zeggen tot het ontstaan van “het grootste, onafhankelijk oliebedrijf van Noordwest-Europa”.

De nieuwe groep gaat verder onder de noemer van Varo Energy en telt zo'n 1.500 werknemers. De jaarlijkse doorstoom wordt op 16 miljoen kubieke meter geraamd. Varo Energy bezit meer dan vijftig tankterminals in de Benelux, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland.

De nieuwe groep wordt nog iets groter dan verwacht, want Varo Energy verwierf tevens de resterende 50% in Rhytank AG. Die Zwitserse joint venture tussen Argos en Fluvia Holding baat in Birsfelden, aan de Rijn net stroomopwaarts van Bazel, een terminal uit voor de opslag en distributie van olieproducten. Die telt 63 tanks met een totale capaciteit van 347.000 m³.

Gentse terminals

De fusie werd voor de vakantie aangekondigd en heeft ook betrekking op de Gentse terminals van Argos (foto). Die vormen de belangrijkste schakel in het depotnetwerk van de groep in België. De Argos-dochters blijven vooralsnog onder de eigen merknaam opereren. De activiteiten van Argos op het stuk van LPG en zeebunkering zijn niet in de fusie betrokken.

Een van de drie aandeelhouders van Varo Energy is de groep Vitol, die onlangs de totale controle verwierf over tankterminaloperator VTTI, die ook in Antwerpen aanwezig is via ATPC. Ook die maken geen deel uit van de deal tussen Varo en Argos.