FlexGate: 1.400 dagritten met lege containers vermijden

Lege containers kunnen vanaf nu 's nachts worden opgehaald en afgeleverd op MedRepair S11 (Linkeroever) dit door de nieuwe Avantida-toepassing 'FlexGate'. Steun van de stad Antwerpen moet het platform snel succesvol maken bij transporteurs.

FlexGate, de nieuwste functionaliteit op het Avantida-platform, laat toe om 's nachts lege containers op te halen en af te zetten bij MedRepair S11 op Linkeroever. Dit containerdepot is het eerste om via het Avantida-platform de deuren open te houden buiten de kantooruren. Transporteurs doen een aanvraag via FlexGate om een pick-up of drop-off te doen bij MedRepair S11 tussen 22.00 en 6.00 uur, en vermijden zo vermoeiende en kostbare ritten overdag in en rond Antwerpen.

Slim naar Antwerpen (SNA), een stedelijk mobiliteitsproject, en het bedrijf Avantida werken voor de tweede keer samen om het transport van lege containers in en rond Antwerpen te optimaliseren. SNA neemt tijdelijk de financiering van het initiatief op zich, zodat het snel ingang kan vinden in de transportgemeenschap. Met een financieel duwtje in de rug van 23.000 euro willen Slim naar Antwerpen en Avantida een gedragswijziging teweegbrengen bij de transporteurs en 1.400 dagritten met zeecontainers vermijden tegen september 2019.

Eenvoudig proces

Het proces in eenvoudig. Transporteurs doen een vooraanmelding op www.medrepair.eu. Met de verkregen barcode voeren ze de aanvraag om buiten de kantooruren langs te komen in op flexgate.avantida.com. De aanvraag wordt goedgekeurd en de transporteur is klaar om de drop-off/pick-upbuiten de kantooruren uit te voeren.

“Via de Marktplaats voor Mobiliteit van SNA breiden we het aanbod aan slimme mobiliteitsdiensten uit om duurzame congestieverminderingen en structurele gedragsveranderingen te realiseren en zo Antwerpen mee bereikbaar te houden”, zegt schepen voor mobiliteit Koen Kennis. “Met FlexGate biedt Avantida een efficiënte mobiliteits- en logistieke oplossing aan waarmee heel wat vrachtwagens overdag uit het verkeer gehaald kunnen worden.”

Succes DepotX

In augustus 2017 lanceerde Avantida met ondersteuning van SNA de applicatie DepotX, die transporteurs helpt het transport van lege zeecontainerritten te optimaliseren, door het aanvragen van alternatieve drop-off en/of pick-up locaties. 

Tijdens de looptijd van het project werden dankzij DepotX en de cashbackactie van SNA 5.123 ritten vermeden. Bij drie op de vier van de DepotX-aanvragen via de SNA-actie werd Antwerpen volledig vermeden. In totaal hebben 287 transporteurs van deze actie gebruikgemaakt. 

Michiel Leen