Eurosped, Xwift en Essers snelste groeiers in transport en logistiek

Eurosped Belgium, Xwift en Essers Logistics zijn dit jaar uitgeroepen tot de ‘Gazellen’ van de transport en de logistiek in België. De trofeeën werden eerder deze week uitgereikt tijdens de beurs 'Logistics and Distribution'.

De ‘Gazellen Transport & Logistics’, een initiatief van Transport Management, Easyfairs en Trends Top, zijn de bedrijven die in de sector op een economisch duurzame manier het snelst groeien. Er wordt rekening gehouden met drie financiële criteria: de omzet, de cashflow en het aantal werknemers, en dit over een periode van vijf boekjaren. Zo kunnen de effecten van uitzonderlijke groeispurten zoals na een grote overname enigszins afgevlakt worden en gaat het meer om de intrinsieke groei. Hierdoor kan het wel voorvallen dat een bedrijf in één categorie zit, terwijl de jongste cijfers het bedrijf in principe al doen opschuiven naar een volgende categorie. Dat is het dit jaar het geval van Eurosped.

Eurosped

In de categorie kleine bedrijven – met een omzet tot 1 miljoen euro – ging de trofee dit jaar naar Eurosped Belgium uit Sint-Truiden. Ook in 2015 stond het bovenaan de tabellen. De prijzen voor tweede en derde laureaat gingen respectievelijk naar Freshtrans uit Rotselaar en ATF uit Zoersel.

Eurosped, een transportbedrijf dat in 2006 boven de doopvont gehouden werd, is vooral vanaf 2012 beginnen groeien, waarbij vooral de afgelopen drie jaar zeer sterk scoorden (30 tot 40% per jaar). Het bedrijf dat in de voedingslogistiek actief is – onder andere met Lidl als grote klant – telt nu 35 trekkers en realiseert nu een jaaromzet van 5 miljoen.

Xwift

In de categorie middelgrote bedrijven – met een omzet van 1 tot 10 miljoen euro – ging de eerste prijs naar Xwift uit Nokere, een specialist in exprestransport en ‘dedicated’ vervoer. De tweede plaats in die categorie ging naar Transport Denecker uit Veurne, en de derde naar Jacobs Transport uit Genk.

Xwift is gespecialiseerd in exprestransport van allerlei types goederen in vooral Vlaanderen. Het bedrijf start waar de koeriers stoppen. De meeste voertuigen van de vloot  – 70 eenheden – zijn dan ook vrachtwagens boven de 3,5 ton. Zowel in expres- als in dedicated transport rijdt de vrachtwagen altijd maar voor één klant, wat oproeptijden binnen het uur mogelijk maakt. De omzet is de afgelopen drie jaar verdrievoudigd tot 10 miljoen euro. In 2012 was het bedrijf al uitgeroepen tot Gazel, maar dan in de categorie ‘kleine ondernemingen’.

Essers Logistics

Bij de grote bedrijven ging de trofee naar Essers Logistics . De tweede snelste groeier in die categorie was Geodis Belgium uit Deurne, gevolgd door Bleckmann uit Kruishoutem.

Essers Logistics, de logistieke poot van Groep H.Essers, legt zich net als de rest van de groep toe op drie sterke sectoren: farma, chemie en ‘high value’. De sterke groei van de afgelopen jaren was zowel te danken aan enkele strategische overnames als aan interne groei. Opmerkelijk aan de Genkse groep is dat het een 'asset based' bedrijf is.

De groep telt momenteel 930.000 m² magazijnruimte, een vloot van 1.360 trekkers en 2.900 getrokken voertuigen en heeft meer dan 4.630 medewerkers verdeeld over 41 vestigingen in 12 landen in West- en Oost-Europa. Naast de hoofdzetel in Genk heeft H.Essers een tweede thuisbasis in Roemenië.