Enorme elektrische havenkraan op weg naar Zuidnatie

Zuidnatie neemt donderdag een nieuwe havenkraan in ontvangst. Heavy Handling begeleidt het gevaarte op zijn reis van de fabriek naar de terminal. Vandaag passeerde het transport de Kallosluis.

Zeg niet zomaar ‘kraan’ tegen de Mantsinen 300 ES. Deze elektrisch aangedreven mastodont is een van de grootste hydraulische kranen in zijn soort en kan tot 80 ton in een keer heffen. Een HybriLift-systeem recupereert energie en maakt dat de machine efficiënt opereert. Een lange stroomkabel zorgt voor vijfhonderd meter beweegruimte rond het stroomafnamepunt.

“De Mantsinen 300 ES wordt ingezet op het Zevende Havendok voor het behandelen van stukgoed”, weet Robby Van Bunder, CTO bij Zuidnatie. “De kraan kan zowel de stukgoedschepen als de lichters aan de kade behandelen. Later kan ze nog worden aangepast om ook containers te behandelen.”

Gedetailleerd lastenboek

De kraan werd ontworpen volgens een gedetailleerd lastenboek vanuit Zuidnatie. “Zo moet de kraan op een spoor gemonteerd kunnen worden, moet er een vrije doorrijhoogte zijn voor heftrucks en wagons en moet ze energie kunnen krijgen van het hoogspanningsnet op de voorkade. Het ontwerp en de levering nemen samen zo’n tien maanden in beslag.”

Vandaag passeerde het gevaarte de Kallosluis. Morgenvroeg, donderdag, komt de kraan dan eindelijk aan bij Zuidnatie.

Michiel Leen