Emotionele opening van Dennie Lockefeer Containerterminal Grobbendonk

Tussen de haven van Antwerpen en de containerterminal van de groep Van Moer in Grobbendonk pendelt vanaf volgende week dagelijks een binnenvaartschip. De terminal werd deze vrijdagmorgen heropend met enkele emotionele toespraken.

Een grote zwart-witfoto van wijlen Dennie Lockefeer beheerste het interieur van de tent waar de genodigden voor de officiële opening van de containerterminal in Grobbendonk verzamelden. De begin dit jaar overleden directeur van de groep Van Moer stond ook centraal in alle toespraken. Dat de wonden na het veel te vroege heengaan van de populaire Dennie Lockefeer nog lang niet geheeld zijn, was voelbaar in de toespraken van zowel eigenaar Jo Van Moer als Vokadirecteur Stephan Vanfraechem. Beiden hadden het zichbaar moeilijk met het feit dat hun collega en vriend niet aanwezig was op de opening van 'zijn' terminal.

"Bedankt vriend"

"Het was Dennie die hier indertijd als general manager DP World Intermodal de terminal startte", bracht Jo Van Moer in herinnering. "Hij was ook de man die vorig jaar de gesprekken over de overname door Van Moer opstartte. Het is dan ook als eerbetoon aan hem dat we de terminal naar hem noemden. Het intermodale was zijn passie en visie. Makker, we zullen er bij Van Moer alles aan doen om uw visie voor deze terminal waar te maken. Bedankt vriend." 

Memorandum

Ook Stephan Vanfraechem, directeur bij Alfaport-Voka, verwees naar het dubbele gevoel bij de opening. "Dit moet een feest zijn. Want we vieren de nieuwe start van een terminal op een moment dat de toekomst van de logistiek in Vlaanderen wordt bepaald. Deze terminal gaat daar een rol in spelen als knooppunt. Maar het was zoveel fijner geweest als Dennie hier was bij geweest. Hij heeft het intermodale op de kaart gezet. Bij DP, bij Van Moer, in de haven van Antwerpen. Als we vandaag een verkiezingsmemorandum hebben, dan zijn de passages over het intermodale volledig terug te brengen naar hem. Hij wordt gemist als collega, professional en vriend."

Vader

Na de toespraken overhandigde Jo Van Moer aan de aanwezige gezins- en familieleden van Dennie een boek met de rouwbetuigingen die na zijn overlijden massaal werden gedeeld op het rouwregister op de website van het bedrijf. Onverwacht nam daarna de vader van de betreurde Dennie Lockefeer het woord. Hij sprak zijn trots uit over de containerterminal die genoemd is naar zijn zoon. "Ik stond aan de wieg van die jongen en nu aan de wieg van zijn terminal. Ik ben trots. Hij was een goede gast. Hij paste perfect bij het bedrijf Van Moer. Een bedrijf dat staat voor een eerlijke en oprechte aanpak. Doe zo verder."

Metingen

Van bij de overname zocht Jo Van Moer contact met de omwonenden die op voet van oorlog leefden met de vorige eigenaar. "Dat overleg verloopt open, positief en constructief", zegt hij. "We hebben net een eerste test achter de rug. Daaruit blijkt dat we na onze aanpassingen beneden alle normen bleven". Er werd o.a. een geluidsmuur op de kade gebouwd, de Gottwaldkraan werd geëlektrificeerd, de grijpers op de kraan en de reachstackers werden vervangen door geluiddempende exemplaren en op de terminaloppervlakte worden de containers op rubberen matten geplaatst. "We hebben nu bij de omwonenden meetapparatuur geplaatst. Daarmee gaan we de komende week exact kunnen meten welke hinder onze operaties al dan niet veroorzaken. Op basis daarvan kunnen we dan verder overleggen en evalueren."

Rotterdam en Zeebrugge

Carl Ghekiere, CCO bij Van Moer, kondigde aan dat komende maandag een testfase van een maand start waarbij een 'dedicated' binnenvaartschip zal 'shuttelen' tussen de haven van Antwerpen en Grobbendonk. "Maar daar stoppen we niet", klonk het. "We bekijken momenteel ook de opties Zeebrugge en Rotterdam. We krijgen veel steun en waardering voor deze terminal. Het enthousiasme is groot. Deze terminal is dan ook een perfect duurzaam alternatief. Deze 'extended hub' is het antwoord op veel knelpunten. De congestie, Oosterweel, het tekort aan wielen en chauffeurs én de vraag om ecologischer transport."

Symbool

Jo Van Moer wees erop dat de overname van de Grobbendonkse terminal geen evidentie was. "Het is me afgeraden door adviseurs, vrienden en familie. Ook na uren studies en debat bleven veel adviezen negatief. Maar als ondernemer moet je dingen doen. Ik geloof dat er nieuwe oplossingen nodig zijn. De traditionele manier van denken over transport is achterhaald. Ik geloof in nieuwe toekomstgerichte opportuniteiten en partnerships. Dit wordt een heel belangrijke schakel tussen Antwerpen, Rotterdam en Zeebrugge. Deze terminal wordt hét symbol van de mental en modal shift."

Bart Timperman