Elite Digital Logistics rouwt om collega Emmy Rycquart

Emmy Rycquart is op 60-jarige leeftijd overleden aan het coronavirus. In maritieme kringen bekend als ‘Madame Total’, leverde ze jarenlang expeditiediensten aan Total Petrochemicals. In haar laatste functie was ze actief bij Elite Digital Logistics.

In AZ Klina in Brasschaat is zaterdagavond 9 januari in intieme kring afscheid genomen van Emmy Rycquart. 

Emmy was de laatste drie jaar aan de slag bij de Antwerpse forwarder Elite Digital Logistics, voornamelijk actief in de chemische industrie. Ze maakte deel uit van een vijftienkoppig team, onder leiding van operationeel manager Stefan Michiels. Daar leverde ze uitsluitend expeditiediensten voor Total Petrochemicals. 

DNA

"In 2017 maakte ik samen met Emmy de overstap van Panalpina World Transport naar Elite", vertelt Michiels. “Total Petrochemicals, waar ze een grote voorliefde voor had, is toen ook mee overgekomen”, vertelt hij. “De klant was zeer gehecht aan haar. Dat is iets wat je de dag van vandaag nog weinig ziet."

“In de expeditie draait het uiteindelijk om customer service, en dat droeg zij in haar DNA. Emmy ging dag in dag uit enorm ver voor haar klanten en collega’s."

Plots

In december 2020 is Emmy Rycquart onverwachts en zeer snel ziek geworden. “Driemaal is ze getest geweest op COVID-19, en driemaal was het testresultaat negatief”, weet Michiels. “Dat is de reden waarom de alarmbellen voor COVID-19 niet meteen zijn afgegaan. Na opname in het ziekenhuis is ze meteen in een kunstmatige coma gebracht. Op twee weken tijd is het virus haar fataal geworden."

Maatstaf

Emmy draaide ruim veertig jaar mee in de maritieme expeditiewereld. Ze was onder meer aan de slag bij logistiek dienstverlener Karl Gross International, Manuport Logistics en Mareco Integrated Logistics. “Ze kende de klappen van de zweep en bezat een onwaarschijnlijke dynamiek die je nog maar heel zelden tegenkomt. Die combinatie van factoren maakte haar uniek."

"De expeditiewereld is een persoon kwijt die de maatstaf was van hoe ons beroep er zou moeten uitzien", gaat hij verder. "Over de doden niets dan goeds, zegt men altijd, maar voor haar geldt dat helemaal. Emmy was een joviale dame die vlot en sociaal in de omgang was, altijd goedlachs en positief. Ze was heel graag gezien."

Rycquart laat een echtgenoot en een zoon achter.

Julie Desmet