Eerste spadesteek e-fulfilmentmagazijn Kuehne + Nagel Tessenderlo

Logistiekspeler Kuehne + Nagel viert de eerste spadesteek van een nieuw e-fulfilmentmagazijn in Tessenderlo. In een eerste fase komt er 30.000 m2 aan magazijnruimte, goed voor 350 jobs.

Met een omvangrijke vertegenwoordiging van het bedrijf, werkgeversorganisaties en lokale besturen werd deze maandagochtend de eerste spadesteek gevierd van het nieuwe e-fulfilmentmagazijn van Kuehne + Nagel in Tessenderlo (Limburg). In een eerste fase beslaat het complex 30.000 m2. Als de hele site ontwikkeld is, gaat het om zo'n 75.000 m2 opslagruimte. Naar verwachting is de site in oktober van dit jaar operationeel en de eerste fase van de bouwwerken eind dit jaar afgerond. 

Mijlpaal 

Met de nieuwe installaties in Tessenderlo centraliseert Kuehne + Nagel zijn activiteiten rond e-fulfilment. De site in Geel focust meer op farmalogistiek. In weerwil van zijn imago biedt België volgens de bedrijfsleiding troeven voor e-fulfilment. "Voor ons bedrijf is dit een mijlpaal", laat Tobias Jerschke, algemeen directeur BeLux bij Kuehne + Nagel optekenen. "De goede geografische ligging van Tessenderlo is cruciaal voor e-fulfilment. Tessenderlo ligt in het hart van de 'Blue Banana', de dichtbevolkte West-Europese regio. Tessenderlo ligt bovendien niet ver van de boomende luchthaven van Luik en heeft goede connecties met de havens van Antwerpen en Rotterdam. Wij zien de provincie Limburg als een zeer strategische locatie van waaruit wij alle consumenten in Europa vlot kunnen bedienen. De uitstekende infrastructuur en multimodale connectiviteit van deze regio is uitermate geschikt voor onze verdere expansieplannen. De nabijheid van de binnenvaartterminals van BCTN zijn een absolute troef die ons zeker zal helpen om de doelstellingen van onze Net Zero Carbon Strategie te behalen." 

Groei met double digits

Jerschke geeft aan dat de toekomst voor e-commerce er in de nasleep van de coronacrisis rooskleurig uitziet. Groei met 'double digits' per jaar is zeker mogelijk. Wat ook goed nieuws is voor een regio waar de schaduw van de sluiting bij Ford Genk nooit ver weg is. De eerste fase van de werken zou goed zijn voor 350 nieuwe jobs. Wanneer de site eenmaal haar volle wasdom heeft bereikt, zijn dat er meer dan 500. De werken worden uitgevoerd door de bouwgroep Weerts. Het prijskaartje bedraagt 61 miljoen euro. Locate in Limburg was initiator en Voka Limburg was ondersteunende partner in het soms woelige vergunningstraject. 

Belang e-commerce

Gerry Bosmans, directeur contractlogistiek bij Kuehne + Nagel, schetst waar deze ontwikkeling te situeren valt binnen de recente uitbreidingen van het bedrijf in België. Ook in Strépy en Erpigny werd recent geïnvesteerd. "In Tessenderlo focussen we op e-commerce. Het structurele belang van e-commerce valt niet meer te ontkennen. We kiezen voor omnichain-oplossingen, waarbij de bevoorrading van winkels en individuele klanten van onze opdrachtgevers worden gecentraliseerd. Kuehne + Nagel wil vooral sterke relaties bouwen met de maatschappij en de gemeenschappen. De Kuehne + Nagel Campus Kempen bestaat nu uit sites in Geel, Eindhout en Tessenderlo, en zal fungeren als een logistieke campus waar best practices en kennis worden gedeeld en waar schaalvoordelen kunnen ontstaan voor de hele gemeenschap." Voor welke bedrijven Kuehne + Nagel in Tessenderlo draait, kwamen we evenwel niet te weten. 

Michiel Leen