Eerste autonome truck toegelaten op openbare weg in Zweden (+ video)

De Zweedse transportoverheid geeft Einride de toestemming om met de T-Pod op de openbare weg te rijden. Dat is een volledig autonome truck die zelfs niet over een cabine beschikt. Het vergunde traject is kort, maar dit is wel een mijlpaal.

DB Schenker startte in november met tests op het terrein van zijn distributiecentrum in Jönköping. Na een lang administratief proces mag deze autonome, elektrische truck ook op de openbare weg pendelen tussen een groepageterminal en een andere warehouse iets verderop. Die weg ligt in een industriezone, waar het verkeer altijd traag is. De T-Pod zal vanaf de lente beginnen rijden. De vergunning loopt tot 31 december 2020.

Volgens Robert Falck, CEO en oprichter van Einride, is dit maar een kleine stap, maar wel een belangrijke naar een meer duurzaam transportsysteem. Jochen Thewes, CEO van DB Schenker, noemt het een mijlpaal. Beide bedrijven zijn hun samenwerking in april 2018 aangegaan. Het proefproject wordt eerst in Zweden uitgerold, met een optie om extra projecten in het buitenland op te zetten.

Om de T-Pod in Jönköping te laten rijden is 5G-connectiviteit noodzakelijk. Die is door Ericsson en Telia geïnstalleerd.

Bekijk hier de video.

Philippe Van Dooren