Deel Frans windmolencontract van half miljard voor DEME en Smulders

Het Antwerpse DEME gaat samen met het Franse Eiffage het eerste grote offshore windmolenpark voor de kust van Saint-Nazaire in Frankrijk bouwen. Eiffage doet daarvoor een beroep op de ervaring van zijn Belgische dochter Smulders uit Hoboken.

Zowel DEME als het staalconstructiebedrijf Smulders kunnen terugvallen op hun jarenlange ervaring in de markt van offshore windmolenparken.

Het windmolenpark voor de kust van Saint-Nazaire heeft een vermogen van 480 MW, goed voor 20% van de elektriciteitsvoorziening van de regio Loire-Atlantique. Het project vertegenwoordigt een investering van 500 miljoen euro en wordt gebouwd in opdracht van Electricité de France (EDF) en Enbridge.

Gedrild

DEME en Eiffage via zijn dochter Smulders, zullen de stalen funderingen voor de windmolens ontwerpen, produceren en installeren. Het windpark komt op 12 tot 20 kilometer op zee in een waterdiepte die varieert van 12 tot 25 meter. Voor het eerst zullen de funderingen in de grond gedrild worden in een rotsachtige ondergrond. De werken starten in de lente van 2021 en moeten een jaar later klaar zijn.

Koen Heinen