Decathlon bouwt in Tilburg door capaciteitskrapte in Willebroek

Decathlon zal in Tilburg een distributiecentrum voor Nederland bouwen. Nu worden een deel van de Nederlandse winkels en e-shoppers vanuit Willebroek beleverd. "Met nachtwerk heeft het niets te maken. Wel met groei en capaciteitskrapte", klinkt het.

De Franse sportketen opende twee jaar geleden op MG Park de Hulst in Willebroek een nieuw state-of-the-artdistributiecentrum van 47.000 m². Dat was op korte afstand van het vorige, dat verouderd was. Vanuit Willebroek gebeurt de toelevering aan de winkels in België en aan een deel van die in Nederland, en gebeuren de leveringen voor de e-commercezendingen aan klanten in beide landen.

Vandaag worden de 16 Nederlandse winkels van Decathlon bevoorraad vanuit zowel België als Duitsland. De keten kent een forse groei in Nederland. Tegen het einde van dit jaar zouden er al 20 winkels zijn. Die groei zal nog aanhouden, verwacht de keten. Daarom is beslist om in Tilburg een eigen distributiecentrum van 40.000 m² te bouwen, meldt het Brabants Dagblad. In een eerste fase gaan er 100 werknemers aan de slag, maar op termijn verwacht Decathlon Nederland er tussen de 400 en 500 mensen nodig te hebben.

"Toen Willebroek openging, werd de distributie voor een deel van Nederland er mee in ondergebracht omdat die toen in volle opstart was. Decathlon groeit er zo hard, dat een eigen logistiek zich oplegt. Alles is nog niet beslist, maar vermoedelijk in 2020 komt er in Tilburg een eigen distributiecentrum. Dat zal geen negatieve impact hebben op de activiteiten en de tewerkstelling in Willebroek, integendeel. Ook in België kent Decathlon een sterke groei, in die mate dat wij momenteel 15.000 m² bijhuren in een aanpalend gebouw", zegt Koen Tengrootenhuysen, vastgoeddirecteur en woordvoerder bij Decathlon België. "Wij hebben dus alle oppervlakte nodig. Er werken vandaag in Willebroek 600 mensen – 400 vte's (voltijdse equivalenten) – en het worden er nog meer."

De e-commerceactiviteiten voor Nederland verhuizen mee. Dat heeft te maken met de logistieke logica: het nieuwe distributiecentrum (dc) in Tilburg wordt net als Willebroek een ‘omniwarehouse’ dat zowel op de winkellogistiek als de e-commerce gericht is. Volgens sommige kranten in Nederland en Vlaanderen is de verhuis van de e-commerce voor Nederland naar Tilburg ook te wijten aan de problemen rond nachtwerk, maar Tengrootenhuysen ontkent dat ten stelligste. "Dat heeft er niets mee te maken. De onderhandelingen met bonden zijn overigens nog bezig", zegt hij.

Philippe Van Dooren