DB Schenker opent testlabo voor zonnepanelen in Antwerpse haven

Zonnepanelen die via de Antwerpse haven transiteren kunnen voortaan op hun optimale kwaliteit getest worden in een ‘dedicated’ DB Schenker-magazijn in de haven. Het gaat om een nieuwe dienst die wordt aangeboden onder de noemer DB Schenkerpvchain.

De dienst wordt aangeboden in samenwerking met het Duitse keuringsorganismeTÜV Rheinland.

Volgens DB Schenker zouden 5 tot 10% van alle zonnepanelen onbruikbaar zijn omwille van beschadigingen opgelopen tussen de fabriek en de eindaflevering. DB Schenkerpvchain zorgt ervoor dat de zonnepanelen tijdens de vier belangrijkste schakels van de supply chain gecontroleerd worden.

Dat start bij de inspectie van de kwaliteitsprocessen en van de verpakking bij de producent van zonnepanelen. En wordt vervolgd met een permanente monitoring van de modules gedurende het overzeese transport via DB Schenkersmartbox. Daarna volgen de zogenaamde EL- en flashtesten van de goederen in het magazijn in Antwerpen. Tot slot zijn er de ‘shockwatch’-stickers ter controle van het distributievervoer naar de eindklant.

De dienst staat open voor alle invoerders of dealers die gebruik maken van de haven van Antwerpen. Door de zonnepanelen te laten testen in het labo, zijn ze zeker dat ze optimaal functioneren en vermijden ze bijkomend transport naar Keulen of andere testlaboratoria.

Extra service

Vorig jaar werd volgens de overkoepelende industrie-organisatie EPIA in Europa zo'n zeven gigawatt (GW) vermogen aan zonnepanelen geïnstalleerd. Het merendeel daarvan echter in het Verenigd Koninkrijk. "Wij mikken met het labo niet zozeer op grote volumes, maar zien dit als een extra service aan de klanten. We willen ervoor zorgen dat de supply chain van onze klanten volledig gecertificeerd is. Met die controles zullen er minder discussies ontstaan en zullen de bedrijven ook makkelijker aan de nodige kredieten van de banken geraken", zegt Julian Beschofs van DB Schenker.

DB Schenker is in België vertegenwoordigd door Schenker nv, dat geïntegreerde logistieke diensten levert vanuit vestigingen in Antwerpen, Brussel, Eupen, Mechelen, Zwevegem, Willebroek, Zaventem en Zeebrugge.