'Dag van de heftruckchauffeur' focust op veilig gebruik heftruck

Het aantal ongevallen met heftrucks en transpalletten neemt toe. Daar wil heftruckspecialist B-CLOSE iets aan doen. 8 mei wordt uitgeroepen tot 'Dag van de Heftruckchauffeur', met aandacht voor veiligheid en het belang van een goede opleiding.

Uit de cijfers van Fedris (het federaal agentschap voor beroepsrisico’s) blijkt dat het aantal ongevallen met heftrucks is gestegen van 3.230 in 2014 tot 3.438 in 2016. Uit het recentste jaarrapport van Fedris komt daarnaast naar voor dat het aantal arbeidsongevallen met ‘systemen voor gesloten of open transport en opslag’ – waartoe magazijnvoertuigen zoals heftrucks en transpalletten behoren – is gestegen van 10.962 in 2015 naar 12.067 in 2017. Dat is een stijging van 10%. Uit onderzoek van hr-dienstverlener ASAP.be is gebleken dat 80% van de ongevallen te wijten is aan rijgedrag. De belangrijkste oorzaken hiervoor zijn een gebrekkige opleiding van de bestuurder, of onvoldoende opleiding, en de risicovolle aard van de job.

"Heftruckchauffeurs hebben een stressvolle job. Ze moeten dagelijkse deadlines halen in hectische omgevingen", zegt Kurt Boudt, marketingmanager bij B-CLOSE. Met momenteel meer dan 2.000 openstaande vacatures, is er ook een grote nood aan bekwame heftruckchauffeurs in ons land. “Het is een fantastische job die impact heeft op elke consument. Elk product dat ergens over de toonbank gaat, is door middel van een heftruck uiteindelijk geraakt waar het moest geraken, of het nu gaat om ruwe grondstof, halffabricaat, of het nieuwste paar schoenen dat je online hebt besteld.” 

8 mei: Dag van de Heftruckchauffeur

Omdat het werk van heftruckchauffeurs dikwijls als vanzelfsprekend wordt beschouwd, maar dat is het volgens B-CLOSE helemaal niet, introduceert het bedrijf op 8 mei de allereerste nationale Dag van de Heftruckchauffeur. Op die dag wil de Belgische specialist in heftrucks en magazijntrucks de job van heftruckchauffeur positief in de kijker zetten. "Tijdens de Dag van de Heftruckchauffeur willen we alle heftruckchauffeurs bedanken voor het harde werk dat ze elke dag leveren", zegt Kurt Boudt. "Het is een goed moment om stil te staan bij de waarde van een bekwame heftruckchauffeur voor een bedrijf en de maatschappij, iets wat vaak wordt onderschat door de buitenwereld. Heftruckchauffeurs zijn talrijk en overal, maar werken vooral op de achtergrond: in magazijnen, loodsen of op opslagplaatsen. In elk bedrijf waar goederen behandeld worden, rijden ze rond. Je ziet ze als consument niet dikwijls, maar heftruckchauffeurs spelen een cruciale rol in de logistieke keten”, aldus Boudt.

Theorie en praktijk

Met de Dag van de Heftruckchauffeur wil B-CLOSE ook de ernst van een goede opleiding voor heftruckchauffeurs benadrukken. “Hoewel rijden met een heftruck misschien eenvoudig lijkt, is het dat helemaal niet en komen er heel wat verantwoordelijkheden bij kijken. Zo spelen heftruckchauffeurs een belangrijke rol in de veiligheid in magazijnen en opslagplaatsen. Ook het wegzetten van een lading in een vrachtwagen is heel belangrijk voor de veiligheid op de weg", legt Boudt uit. “Zo zijn vrachtwagens die schuin hangen op de weg duidelijk verkeerd geladen, maar palletten kunnen ook schuiven in de laadruimte van de oplegger van vrachtwagens wanneer ze moeten remmen. Daarom zetten we vandaag het belang van een goede heftruckopleiding extra in de verf. We bieden al onze heftruckchauffeurs zelf een goede opleiding aan, en we willen alle bedrijven oproepen om hetzelfde te doen voor hun chauffeurs.”

De markt kent specifieke opleidingen voor beginners en gevorderden op verschillende soorten machines. Het is vooral belangrijk dat elke heftruckchauffeur een theoretische en praktische vorming gekregen heeft over het materieel en het gebruik ervan, arbeidsomstandigheden, risico’s en de algemene veiligheidsvoorschriften. "Hoewel het besturen ervan risico's inhoudt, is de heftruck een prachtig vervoersmiddel en instrument dat onmisbaar is in elk bedrijf dat goederen behandelt", besluit Boudt.

Michiel Leen