Dachser voert investeringen in netwerk op

Na een investering van 81 miljoen euro vorig jaar, gaat Dachser dit jaar 125 miljoen euro investeren. Het grootste deel zal in het European Road Logistics-netwerk gestoken worden. Dat was vorig jaar verantwoordelijk voor 72% van de groepsomzet.

Bernhard Simon, de CEO van de Duitse groep Dachser, heeft zopas de resultaten voor 2015 aangekondigd. De omzet steeg met 6,5% tot 5,64 miljard euro. Het aantal zendingen steeg met 4,0% tot 78,1 miljoen, terwijl het tonnage met 5,2% toenam tot 37,3 miljoen ton. Volgens hem was die positieve ontwikkeling vooral te danken aan de Europese landactiviteiten voor levensmiddelen en industriële goederen. Daarbij bleef de groei gedreven door de Europese export en door de combinatie van land, lucht- en zeevracht

Road Logistics

Dat de export de groeimotor was, was onder andere te zien in het ‘businessfield’ Road Logistics in Europa. Dachser heeft in 2015 met transport en opslag van industriële goederen een omzet van 3,433 miljard euro (+5,5%) gegenereerd. Zendingen en tonnage stegen respectievelijk met 3,8 en 4,2%. "We waren, in dit voor Europa moeilijke jaar, in staat om te groeien in alle regionaal georiënteerde business units voor landtransport", aldus Simon.

Naast de sterke, op export gedreven prestaties in Duitsland en Frankrijk, werden dubbele groeicijfers in de business units EL Noord-Centraal-Europa en EL Iberia. In die laatste heeft de heroriëntering van Azkar naar Europese activiteiten succesvolle resultaten opgeleverd. In het afgelopen jaar werden 48 Iberische kantoren uitgerust voor het vervoer van gevaarlijke stoffen en hebben ze daarmee toegang gekregen tot de Spaanse chemische industrie, die sterk op de export gericht is."

Dachser Food Logistics

De snelste groei van 2015 werd door de business unit Food Logistics genoteerd: +8,1% tot een omzet van 741 miljoen euro. Die was vooral te danken aan een sterke ontwikkeling in Duitsland en aan het grensoverschrijdende transport van levensmiddelen.

“Met dertien partners, acht correspondenten en regelmatige lijndiensten tussen 29 landen is dit het levensmiddelennetwerk met de grootste dekking in Europa. De nieuwe vestiging in Erlensee, in de buurt van Frankfurt, zal ook als centrale hub voor levensmiddelentransporten in Europa dienen", zegt Simon.

Dachser Air & Sea Logistics

Ook de expeditietak groeide fors, met een omzetstijging van 8,0% tot 1,6 miljard euro. "We zijn al gevestigd in 's werelds belangrijkste economische centra, rechtstreeks of via partners, dus het afgelopen jaar hebben we ons netwerk geografisch gezien niet significant uitgebreid", legt Simon uit.

"We focussen ons nu meer op gestandaardiseerde processen, geïntegreerde IT-systemen en de nauwe verbinding met het Europese landvervoersnetwerk”, legt hij uit.

Investeringen

Volgens Simon worden de investeringen dit jaar opgevoerd. Een deel van de 125 miljoen die worden uitgetrokken zal bestemd zijn voor informatietechnologie en technische apparatuur. “Net als in voorgaande jaren, zal het overgrote deel in ons European Road Logistics-netwerk gestoken worden. In Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland en Polen zullen we gaan uitbreiden of nieuw bouwen”, aldus Simon tot slot.