Dachser stapt in B2C-dienstverlening

De Duitse groep heeft op de transport logistic-beurs in Munchen een nieuwe dienst aangekondigd, gericht op de B2C-markt. Deze wordt ook in de Benelux aangeboden.

De nieuwe dienst, targo on-site genoemd, wordt aangeboden aan e-commerce bedrijven. Zij kunnen gepalettiseerde goederen door Dachser niet alleen bij kmo’s laten leveren, maar ook bij klanten thuis.

De dienst die ook op zaterdag wordt geleverd, wordt nog deze maand op de markt gebracht. “Naast Duitsland wordt deze ook in de Benelux aangeboden”, bevestigde Frans van Bedaf, general manager van Dachser Belgium, aan Flows.

In Munchen heeft Berhard Simon, de CEO van Dachser, uitgelegd dat er in de webhandel niet alleen nood is aan leveringen van pakjes, maar ook van gepalletiseerde goederen. Hij haalde het voorbeeld aan van tuinmeubelen of bouwmaterialen.

Bescheiden volumes

Eetwaren horen niet tot de scope van de dienst, evenmin als pakjes. Die passen niet in Dachser’s business model. De infrastructuur en processen zijn er niet op voorzien.

Simon verklaarde tevens dat hij niet verwacht dat deze e-commerce leveringen voor een drastische groei zal zorgen. “B2C-leveringen bieden wel kansen om de klassieke B2B-dienstverlening aan te vullen en uit te bouwen. Op termijn verwacht hij dat de B2C-leveringen niet boven de 5 à 10% van de volumes in het Dachser-netwerk zullen vertegenwoordigen”, zei hij in een interview met Verkehrsrundschau.

Drie niveau’s

Drie types dienstverleningen zijn voorzien. Met ‘targo on-site’ wordt een palet op een bepaald tijdsstip op de trottoir van de klant geleverd door één persoon. In het geval van ‘targo on-site plus’ wordt de levering binnen het gebouw gedaan tegen een meerprijs, ook op zaterdag. Op aanvraag wordt het verpakkingsmateriaal terug meegenomen.

Het derde niveau is ‘targo on-site premium’. In dit geval worden twee personen ingezet en mag het gewicht van de zending tot 100 kg bedragen. Ook kunnen voor de webshop bijkomende diensten waargenomen worden, zoals het terug meenemen van de verpakking en/of van oude apparaten, installatie en dergelijke meer.