CEVA Logistics richt tak ‘landtransport’ op

CEVA Logistics heeft een nieuwe tak opgericht: landtransport. Deze vierde afdeling komt naast de divisies Air, Ocean en Contract Logistics. Ze zal worden geleid door voormalig Wallenborn-CEO Jérôme Lorrain.

Lorrain is nu ‘executive vice-president’ van CEVA voor de Balkan-regio, Afrika, het Midden-Oosten en Centraal-Azië (BAMECA). Hij verhuist van Dubai naar de ‘corporate headquarters’ in Houston. Hij zal rechtstreeks rapporteren aan de CEO van de groep, Xavier Urbain.

Over de nieuwe ‘ground business line’ blijft CEVA discreet. In eerste instantie zal Lorrain de organisatie van het landtransport in de VS moeten verbeteren en de regionale voetafdruk moeten uitbreiden. Ook zal hij de globale aanpak moeten herzien in functie van een grotere samenwerking met de drie andere divisies en een optimalisering van de processen.

Capaciteitstekort

Wat CEVA bedoelt met ‘het uitbreiden van de regionale voetafdruk’ is niet duidelijk. Vermoedelijk zal Lorrain in de VS CEVA aan meer vervoercapaciteit moeten helpen, omdat deze écht krap begint te worden.

De jongste tijd zijn er in de VS meerdere overnames geweest van wegvervoerbedrijven en transportmakelaars, omdat men er vreest dat het capaciteitsgebrek niet snel opgelost wordt. Er is onder andere een groot tekort aan chauffeurs ontstaan. Vorig jaar is dat geklommen tot 48.000 en dit jaar verwacht men dat er ruim 73.000 chauffeurs te weinig zullen zijn. Dat tekort zou tegen 2024 oplopen tot 175.000. De mogelijkheden om over te schakelen op spoorvervoer en intermodaal transport zijn beperkt, omdat ook deze nu aan hun maximumcapaciteit draaien, met grote prijsstijgingen tot gevolg.

De oprichting van de divisie landtransport is tevens bedoeld om wereldwijd betere ‘end-to-end’-oplossingen aan te bieden en de bestaande netwerken beter af te stemmen op de noden van de divisies Air, Ocean en Contract Logistics.

Lorrain

Voordat hij twee jaar geleden voor de CEVA-groep ging werken, was Lorrain, een Fransman, gedurende vijf jaar de CEO van Wallenborn in Luxemburg. Daar voerde hij een grondige herstructurering en heroriëntering door. Voordien bekleedde hij een aantal functies bij Kuehne + Nagel in Azië en in Luxemburg.

Als hoofd BAMECA wordt Lorrain vervangen door Fuat Adenar, momenteel directeur van de subdivisie Turkije/Balkan.