BRUcargo binnenkort proeftuin voor eerste zelfrijdende bus

De Lijn en Brussels Airport werken samen om de eerste zelfrijdende bus op de openbare weg te laten rijden. Vanaf 2020 starten de testen op het terrein van BRUcargo. Bij positieve resultaten kunnen passagiers de zelfrijdende bus nemen vanaf 2021.

In 2015 sloten Brussels Airport Company en De Lijn een overeenkomst om zelfrijdende shuttles op de luchthaven in te zetten. Na verder studiewerk en de keuze voor de constructeur, zetten beide bedrijven nu hun schouders onder het proefproject om een autonome shuttle op het luchthaventerrein te gaan testen.

Voortrekkersrol

“Vlaanderen neemt een voortrekkersrol op”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. “In andere landen rijden er al enkele voertuigen zonder chauffeur, maar dat is vaak in een eigen bedding met een steward aan boord. Hier is het de bedoeling dat de zelfrijdende shuttle autonoom over de openbare weg navigeert. Dit is spitstechnologie die echt tot de verbeelding spreekt. We doen hier een investering in de toekomst, in meer efficiëntie en in een verleidelijker aanbod van ons openbaar vervoer.”

Proeftuin

De Nederlandse constructeur 2GetThere zal de komende weken het project opstarten. De opdracht bestaat uit twee delen. Het eerste deel omvat de ontwikkeling en het grondig testen van de technologie tot midden 2020.

In het najaar van 2019 houdt de constructeur de eerste voertuigtesten op de eigen terreinen in Utrecht. Als alles goed verloopt, komt de eerste zelfrijdende bus rond nieuwjaar 2020 naar Brussels Airport voor verdere testritten op BRUcargo. In deze periode kunnen De Lijn en Brussels Airport Company alle nodige veiligheidstesten uitvoeren in verschillende weersomstandigheden en verkeerssituaties. Er zullen dan nog geen passagiers, bezoekers of personeelsleden meerijden.

2021

Bij een positieve evaluatie van de eerste testfase van het project kunnen De Lijn en Brussels Airport Company beslissen om de zelfrijdende shuttle vanaf 2021 effectief in te zetten op de luchthaven voor het vervoer van passagiers, bezoekers en werknemers op het traject tussen de terminal en Brucargo. “Het zal de allereerste zelfrijdende bus op openbaar terrein zijn van De Lijn en normaal ook in heel België”, zegt Tom Van de Vreken, woordvoerder van De Lijn.

Kasper Demol