Bpost neemt Nederlandse voedingslogistieker Leen Menken over

Het Nederlandse familiebedrijf Leen Menken wordt overgenomen door bpost. Het is gespecialiseerd in koel- en vrieslogistiek en kent sinds vijf jaar een zeer snelle groei in de e-fulfilment en de thuisleveringen van voedingspakketten.

Volgens de Nederlandse pers hebben de onderhandelingen lang geduurd. Maar vandaag zijn de aandelen officieel overgedragen. Leen Menken, de oprichter van Leen Menken Foodservice Logistics, blijft binnen het bedrijf actief. Ook het managementteam blijft ongewijzigd. Het zal evenwel nauw samenwerken de afdeling 'Fresh Food Delivery' van bpost, onder leiding van Jeroen D’Espallier.

Leen Menken Foodservice Logistics is actief in de koel- en vriesopslag van voedingsproducten, pick-and-pack en de fijnmazige distributie. Het bedrijf begon in 1987 als logistieker, maar diversifieerde in 1995 naar de fijnmazige distributie voor de logistieke klanten. Deze zijn grote fastfoodketens, cateraars en retailers. Het bedrijf organiseert de transporten, maar deze worden door vaste partners uitgevoerd.

Logistiek en distributie voor food webshops

In 2012 zette Leen Menken de stap naar e-fulfilment en last-miledistributie voor webshops gespecialiseerd in voeding. Zo is het bedrijf de logistieke partner van Hello Fresh en worden de voedingspaketten in het logistiek centrum in Zoetermeer samengesteld en verpakt. Voor de fijnmazige distributie (Menken aan Huis) zet Leen Menken Foodservice Logistics steeds vaker elektrische bestelwagens en in wordt ook samengewerkt met Bubble Post, dat sinds vorig jaar een dochter van bpost is.

Op vijf jaar tijd is die activiteit voor de foodwebshops exponentieel gegroeid en beschikt het bedrijf nu over een distributiemodel dat Nederland helemaal afdekt.

Fresh Food Delivery

Na de mislukte overnamepoging van PostNL eind 2016 heeft bpost zijn aanwezigheid in Nederland fors versterkt via een aantal overnames in nichesegmenten. Zo heeft het nu Dynalogic in handen (logistiek en last mile distributie van waardevolle en omvangrijke goederen) en een belangrijke participatie in De Buren (afhaalpunten en pakjeskluizen). Bpost in ook in de duurzame stadistributie actief via de aanwezigheid van Bubble Post in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht.

De markt voor vers voedsel aan huis boomt in Nederland. Naast maaltijdboxen worden bijvoorbeeld steeds meer boodschappen en gekoelde kant-en-klaarmaaltijden bezorgd. Bpost wil met de overname van Leen Menken meer dan een graantje meepikken. Ook wordt zeer veel knowhow binnengehaald. Die zal de groei van de businessunit 'Fresh Food Delivery' van bpost ondersteunen. Ook in België groeit deze markt fors.

Philippe Van Dooren