Bouw logistiek democentrum Log!Ville uit de startblokken

Deze woensdagochtend legden VIL, POM Antwerpen, de gemeente Niel en de Vlaamse regering de eerste steen van het demonstratiecentrum Log!Ville op het Wetenschapspark Universiteit Antwerpen in Niel. Log!Ville opent de deuren in september 2020.

Johan Guldix, raadgever economie en innovatie van minister Muyters, legde de spreekwoordelijke eerste steen van Log!Ville samen met Ludwig Caluwé, gedeputeerde voor Economie en Innovatie bij provincie Antwerpen en voorzitter van POM Antwerpen, VIL-voorzitter Danny Van Himste en Tom De Vries, burgemeester van Niel. In dit project treedt POM Antwerpen op als bouwheer en VIL als exploitant.

“Het Wetenschapspark Universiteit Antwerpen is de geknipte locatie voor Log!Ville”,benadrukt POM-voorzitter Caluwé. “Het democentrum zal innovatie uitstralen, nieuwe trends op het vlak van logistiek detecteren in binnen- en buitenland, ultramoderne technologieën demonstreren, cocreatie bewerkstelligen en de valorisatie van allerlei nieuwe toepassingen stimuleren. Het moet dé ontmoetingsplaats worden voor alle Vlaamse bedrijven die met logistiek te maken hebben. De logistiek is een van de economische speerpuntsectoren van Vlaanderen in het algemeen en van de provincie Antwerpen in het bijzonder. Logisch dus dat wij dit initiatief ten volle ondersteunen.”

Nog niet mainstream 

Met Log!Ville wil VIL de logistieke sector in Vlaanderen helpen innoveren door praktische toepassingen en vernieuwende concepten te ontdekken, demonstreren, testen en laten ervaren. “De focus van Log!Ville zal liggen op mature b2b-innovatie die nog niet mainstream terug te vinden is in het bedrijfsleven. Er is ook plaats voor vernieuwende concepten als inspiratie voor de sector. De kennis die VIL als Speerpuntcluster Logistiek in huis heeft, zal Log!Ville in de praktijk brengen”, aldus Danny Van Himste, voorzitter van VIL.

Op ontdekking 

Het gebouw zal bestaan uit vier onderdelen: een fysieke demonstratiezone, een virtuele belevingsruimte, een cocreatiegedeelte en een polyvalente ruimte. In de fysieke demonstratiezone van 1.333 m² zullen bezoekers de nieuwste toepassingen in de logistiek kunnen ontdekken en testen, gaande van exoskeletten over AGV’s (Automatic Guided Vehicles) tot slimme brillen. In het Digital Experience Center van 518 m² wacht de bezoekers een digitale beleving. De cocreatieruimte, de Logistics Innovation Accelerator genoemd, wordt een ruimte van 400 m² waar innovatie in de logistiek live zal gebeuren. Bedrijven, onderzoeksinstellingen en start-ups zullen er via corporate venturing en cocreatie samenwerken aan een digitale, duurzame logistiek als gamechanger. De polyvalente ruimte van 523 m² tot slot zal dienen voor het organiseren van seminaries, vergaderingen en evenementen.

“Log!Ville zal een fysieke en virtuele ontdekkingsreis worden die de competitiviteit van onze bedrijven op het vlak van supplychain versterkt met focus op automatisering, digitalisering, duurzaamheid en last-miledelivery. Dit gebouw wordt een landmark voor de logistiek in Vlaanderen en ver daarbuiten. Ik ben dan ook trots dat we dit in onze regio kunnen realiseren”, laat minister Philippe Muyters optekenen.

6.000 bezoekers per jaar

Log!Ville zal internationaal samenwerken met alliantiepartners zoals Fraunhofer, Georgiatech University en Supply Chain Asia. Hierdoor zullen logistieke professionals wereldwijde innovaties kunnen ontdekken. Vlaanderen versterkt zo zijn ‘gateway to Europe’. VIL rekent op zo’n 6.000 bezoekers per jaar. Doel is innovatie en valorisatie van onderzoek in de logistiek te versnellen en de resultaten eenvoudig bereikbaar te maken voor alle actoren in de supplychain. VIL en POM Antwerpen ontvangen voor de bouw en inrichting van Log!Ville een subsidie van 2.634.500 euro uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Michiel Leen