België klimt naar derde plaats in Logistics Performance Index 2018

België is op logistiek gebied opnieuw het derde meest performante land ter wereld. Twee jaar geleden was het teruggevallen naar de zesde plaats. Duitsland blijft de nummer 1. Zweden schuift een plaatsje op en is nummer 2. Nederland zakt van 4 naar 6.

De Wereldbank heeft zopas haar Logistics Performance Index 2018 gepubliceerd. Daarin worden 160 landen gerangschikt op basis van verschillende criteria, zoals de efficiëntie van de douane, de infrastructuur, de kwaliteit van de logistieke diensten, de efficiëntie van de tracking en tracing, enzovoort. De studie verschijnt om de twee jaar en wordt beschouwd als de meest betrouwbare benchmark voor de sector.

Twee jaar geleden was België uit de top 3 verdwenen en naar de zesde plaats geduwd. Dat werd toen als een alarmsignaal beschouwd. Nu maakt ons land een mooie comeback, met een zeer mooie score van 4,04. Duitsland staat net als in 2016 en 2014 op de eerste plaats, met een score van 4,20. Zweden heeft 4,05.

België scoort wereldwijd het beste op de criteria ‘international shipments’ en ‘timeliness’. Voor het criterium ‘logistieke kwaliteit en competentie’ staat het op de tweede plaats en voor dat van ‘tracking en tracing’ op de negende. Op gebied van douane en infrastructuur doet België het minder goed. Voor beide criteria staat het op de veertiende plaats. Ter vergelijking: Duitsland staat voor alle criteria op de eerste, tweede, derde of vierde plaats.

De drie landen die het laagst staan in deze rangschikking zijn Afghanistan (met een score van 1,95), Angola (2,05) en Burundi (1,95).

Aggregate LPI

Het is de vierde keer dat het rapport verschijnt. Voor het eerst maakt de Wereldbank een ‘aggregate LPI’ waarin de scores van 2012 tot 2018 worden samengebundeld.

Ook in deze rangschikking doet ons land het zeer goed, met een vierde plaats en een score van 4,05. Duitsland staat op 1 (met een score van 4,19), gevolgd door Nederland (4,07) en Zweden (4,07).

Philippe Van Dooren