Beckton Dickinson breidt distributie in Temse fors uit

Beckton Dickinson (BD) opent vandaag officieel een derde distributiecentrum in Temse. De rol van Temse als Europese draaischijf in het logistiek netwerk van de Amerikaanse groep neemt zo verder toe. BD investeerde 25 miljoen euro in de nieuwbouw.

Het nieuwe, state of the art distributiecentrum of ‘DC-III’ bestaat uit drie gebouwen: een 38 meter hoog, volledig geautomatiseerd magazijn (dat vanaf de E17 in Sint-Niklaas zeer goed zichtbaar is), een 15 meter hoog conventioneel magazijn en een laagbouw waar de laad- en losactiviteiten plaatsvinden.

De investering in bijkomende logistiek capaciteit kwam er na de overname van sectorgenoot Carefusion in 2015. BD kocht in 2016 een 36.000 m² perceel dat rechtstreeks paalt aan zijn bestaande installaties in Temse om daar een gloednieuw magazijncomplex op te trekken.

Het bedrijf, een producent van medische toebehoren en apparatuur, startte in januari vorig jaar met de bouwwerken. Het DC-III is sinds vorige maand volledig operationeel.

Logistieke campus

BD pootte in 1991 een eerste distributiemagazijn neer in Temse. Dat DC-I, met een opslagcapaciteit van 45.000 palletten, kreeg versterking van een DC-II dat 12.000 palletten aankan en 24.000 binlocaties telt.

Met het DC-III komt daar nog eens stockageruimte voor 45.000 palletten bij, wat het totaal op 102.000 brengt. “Dankzij deze uitbreiding zal Temse binnenkort elke dag tot 2.000 palletten kunnen verwerken”, klinkt het.

Sinds 1991 is het belang van de Europese logistieke campus gestaag gegroeid. De draaischijf is vijf à zes dagen per week 24 uur per dag operationeel, stockeert en verdeelt om en bij 21.000 productcodes en verwerkt maandelijks 65.000 orders.

Nieuwe jobs

BD stelt in Temse ongeveer 200 mensen tewerk. In de Benelux zijn dat er in totaal ongeveer 600. Met het nieuwe magazijncomplex is het aantal jobs met een dertigtal gegroeid.

Het Europees hoofdkwartier van BD Biosciences staat in Erembodegem, bij Aalst, dat ook als verkoopcentrum voor de Benelux dienst doet en financiële, technologische, logistieke en commerciële ondersteuning biedt voor de hele EMEA-regio. De groep streek daar in 1970 neer en telt er 365 werknemers.

Wereldwijd is BD goed voor een omzet van 16 miljard dollar en 65.000 medewerkers.

Jean-Louis Vandevoorde