Barry Callebaut, Nike en INEOS bekroond als buitenlandse investeerders

Chocoladeproducent Barry Callebaut heeft de ‘Foreign Investment Trophy 2020’ van Flanders Investment & Trade’ gewonnen. Het klopte onder meer ICO en DAF Trucks. Nike (lifetime achievement) en INEOS (exceptional investment) pakten ook een trofee.

De Zwitserse chocoladefabrikant Barry Callebaut investeert 100 miljoen euro in een nieuw, wereldwijd distributiecentrum van 60.000 m² in Lokeren, het grootste chocolademagazijn ter wereld. De bouwwerken gingen begin deze maand van start. Het Vlaams agentschap voor buitenlandse investeringen (FIT) heeft die investering bekroond met de ‘Foreign Investment Trophy 2020’ omdat ze de sterke logistieke troeven en strategische ligging van Vlaanderen bevestigt. Vlaams minister-president Jan Jambon reikte de trofee uit.

ICO en DAF

Ook genomineerd voor de beste buitenlandse investering maar niet in de prijzen gevallen, was onder meer autoafhandelaar ICO. Die bouwt in Zeebrugge de grootste laadstationzone voor elektrische wagens van Europa. De Nederlandse vrachtwagenconstructeur DAF Trucks greep eveneens naast de trofee met zijn recordinvestering in zijn fabriek in Westerlo.

Nike

Sportartikelenfabrikant Nike ontving van FIT de ‘lifetime achievement trophy’. Het bedrijf is sinds 1994 aanwezig in Vlaanderen met een groot Europees distributiecentrum langs de E313. Het investeerde de voorbije jaren regelmatig in de uitbreiding van zijn activiteiten.

INEOS

Het Britse chemiebedrijf INEOS kaapte de ‘Exceptional Investment Trophy’ weg met zijn investering van 3 miljard euro in een nieuwe productiesite in de haven van Antwerpen, de grootste investering in de Europese chemiesector in twintig jaar.

Buitenlandse bedrijven investeerden vorig jaar een recordbedrag van 5,2 miljard euro in Vlaanderen. In totaal gaat het om 258 nieuwe projecten die samen goed zijn voor 5.384 nieuwe jobs.

Koen Heinen