App maakt Havenbus Zeebrugge straks nog handiger

In het voorjaar zullen arbeidskrachten zelf via een app hun zitje kunnen reserveren op de Havenbus Zeebrugge. Dit collectief vervoer bracht sinds 2007 al honderdduizenden werknemers naar hun werkplek.

Sinds 2007 groeide de Havenbus Zeebrugge uit tot een vast transportmiddel voor voornamelijk uitzendkrachten. De busdienst startte als een privaat initiatief, werd snel overgenomen door de POM West-Vlaanderen en wordt sinds 2016 gecoördineerd door APZI, de vereniging van de privébedrijven in de haven van Zeebrugge. Al in 2013 werd de honderdduizendste gebruiker geteld.

De Havenbus is voor iedereen die in het havengebied werkt, en zeker voor zij die werken op plaatsen die je met het openbaar vervoer niet of moeilijk kunt bereiken. Er zijn twee lijnen. De ene start aan het station van Brugge, met opstapplaats in Dudzele. De andere vertrekt aan de Mercator in Oostende, met opstapplaatsen in Bredene, De Haan, Wenduine, Blankenberge en Zeebrugge-dorp.

Toegankelijker

De reservatie van een zitje op de Havenbus Zeebrugge gebeurt via de werkgever, maar MBZ en APZI willen dat eenvoudiger maken. “Samen ontwikkelen we een app waarmee de gebruikers zelf hun rit met de Havenbus kunnen reserveren. Achter de app zal ook een betalingssysteem zitten, waarmee het verschuldigde bedrag meteen kan aangerekend worden. Dat kan ofwel via de werknemer ofwel via de werkgever, als deze zich daartoe engageert”, zegt Joachim Coens, gedelegeerd bestuurder van MBZ.

“We verwachten dat de app in mei gebruiksklaar zal zijn”, zegt Guy Depauw, administrateur-generaal van APZI. “Door de werknemers de kans te geven om te reserveren, willen we de Havenbus toegankelijker maken voor mensen met een vaste job, zoals de havenarbeiders. Een geautomatiseerd systeem moet de administratieve rompslomp tot een strikt minimum beperken.”

Individueel en collectief

Naast de individuele reserveringen vanuit Brugge en Oostende, kan de werkgever ook een volledig busje voor acht personen reserveren. Er is keuze tussen de vertrekplaatsen Brugge, Blankenberge, Knokke-Heist of Oostende. De kosten voor de Havenbus Zeebrugge gelden als collectief werknemersvervoer en zijn daardoor 120% fiscaal aftrekbaar voor het bedrijf.

APZI besteedt de uitvoering van de ritten sinds 2009 uit aan Groep Caus uit Moerkerke-Damme. Deze is – naast surveys en andere diensten – ervaren in het vervoer van havenarbeiders en het leveren van chauffeurs voor shunting.

Roel Jacobus