Antwerp Cold Stores eerste Europese hub voor Argentijnse voedingswaar

Koellogistieker Antwerp Cold Stores wordt de eerste centrale hub in Europa voor de import van Argentijnse voedingswaar. Het heeft hiervoor zopas een samenwerkingsakkoord gesloten met de Argentijnse exportdienst AAICI.

De samenwerkingsovereenkomst met de Agencia Argentina de Inversiones y Commercio Internacional (AAICI) werd zopas in Brussel ondertekend in aanwezigheid van de Argentijnse ambassadeur in België, Pablo Grinspun, en Claire Tillekaerts, CEO van Flanders Investment & Trade (FIT). “Met de overeenkomst willen we Argentijnse bedrijven begeleiden om hun goederenflow richting Europa te verbeteren en om ervoor te zorgen dat ze beter hun weg vinden in Europa”, zegt Ben Van Wolput, CEO van Antwerp Cold Stores (foto rechts).

“Wij gaan niet alleen de goederen in ontvangst nemen, maar we zorgen ook voor douaneafhandeling, veterinaire keuring, lossen, opslag en distributie in Europa. Argentijnse bedrijven vinden niet altijd hun weg in Europa en het AAICI stelt fondsen ter beschikking. Hiermee kunnen ze kredieten krijgen om hun export naar Europa te organiseren. AAICI heeft een databank van 30.000 bedrijven. Wij zullen de bedrijven tonen hoe ze hun goederen moeten opsturen, in 20' of 40' containers, hoe ze kosten kunnen besparen, enzovoort. Dat is een heel interessant project voor de haven van Antwerpen”, benadrukt Van Wolput.

Expertise

“Het AAICI zocht een geschikte partner in Europa en is onder meer gaan aankloppen in Vlissingen, bij North Sea Port, in Rotterdam en in Luik. Uiteindelijk zijn ze bij ons terechtgekomen dankzij de expertise die hier in Antwerpen aanwezig is op het vlak van veterinaire keuring, douane, enzovoort. De Argentijnen hadden al soortgelijke hubs in Shanghai en Dubai, maar wij worden de eerste hub voor Argentijnse producten in Europa. Dat is onder meer dankzij de samenwerking met het FIT en de Argentijnse ambassade. Volgend jaar in maart brengt de Argentijnse president een bezoek aan België en mogelijk komt hij dan naar de Antwerpse haven”, zegt hij.

Antwerp Cold Stores

Het Antwerpse bedrijf beschikt over 16.000 m² opslag in de haven, waarvan 8.000 m² diepvries en 8.000 m² gekoeld of op kamertemperatuur. In totaal zijn er 16.000 palletplaatsen. “Daarmee beschikken we over voldoende capaciteit om deze bijkomende volumes te behandelen. Veel van die producten vertrekken snel weer uit het magazijn. Het gaat voornamelijk om fruit, sappen, noten, wijnen, vis en vlees, waarvoor we ook de distributie in Europa zullen doen in samenwerking met partners”, besluit Wolput.

Bij Antwerp Cold Stores werken een dertigtal mensen in vast dienstverband en een aantal interims.

Koen Heinen