Amerikaanse Tosca koopt Vlaamse pallettenspecialist Contraload

De Amerikaanse groep Tosca koopt de verhuurder van kunststof ladingdragers Contraload. Het bedrijf, met zetel in Aartselaar, is in Europa marktleider in die niche. De verkopers zijn de oprichters, Down2Earth en GIMV. Zij strijken 250 miljoen euro op.

Contraload is actief in de verhuur en het beheer van kunststof palletten, IBC’s (Intermediate Bulk Containers), FLC’s (Foldable Liquid Containers) en layerpads (legborden) voor hoofdzakelijk de voedingsindustrie en de FMCG-sector (fast moving consumer goods). Het bedrijf neemt ook de ondersteunende diensten zoals transport, reiniging en herstelling voor zijn rekening. In Europa is het naar eigen zeggen de marktleider in het poolen van ladingdragers. Hiervoor beschikt het over vestigingen in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië, Spanje en Turkije.

Het bedrijf stelt 155 mensen tewerk en realiseerde in 2019 een omzet van 46 miljoen euro. Sinds zijn ontstaan in 2004 investeerde Contraload ruim 75 miljoen euro in ladingdragers. In totaal gaat het om ruim drie miljoen assets verhuurd aan zo’n 800 klanten via meer dan 4.000 ophaalpunten in Europa.

Prijskaartje 250 miljoen

Sylvain Naets en Jesse Sels richtten Contraload in 2004 op. Van meet af aan kende het bedrijf een snelle groei: de laatste jaren bedroeg die gemiddeld 20% per jaar. In 2018 was er ook externe groei via de overname van de Britse sectorgenoot PLS.

Die forse groei zet zich dit jaar door: het bedrijf mikt op 55 miljoen omzet in 2020. De expansie werd mede mogelijk gemaakt door de instap van externe financiers. Eerst was dat de Nederlandse koellogistieker Kloosterboer. Die participatie werd in 2014 overgenomen door Down2Earth, het investeringsfonds van Ivo Marechal (ex-Essers) en Alain Keppers (ex-GIMV). In 2016 stapte ook GIMV in het bedrijf.

Naets, Sels, D2E en GIMV passeren nu langs de kassa. Een overnameprijs voor Contraload werd niet vrijgegeven, maar volgens De Tijd betaalt Tosca ruim 250 miljoen euro of meer dan tien keer de verwachte brutobedrijfswinst (ebitda) voor dit jaar. Die bedraagt naar verwachting 20 miljoen, wat van Contraload een bijzonder rendabel bedrijf maakt.

Verdere internationalisering

De koper is de Amerikaanse groep Tosca (Atlanta). Die is al zestig jaar actief in herbruikbare verpakkingen en supplychainoplossingen. Het Britse private equity Apax Partners kocht het bedrijf in 2017. Apax zal extra fondsen in Tosca pompen om de overname van Contraload mogelijk te maken.

Voor Tosca betekent de overname een grote uitbreiding van het aanbod aan ladingdragers en diensten. Voor Contraload betekent ze een nieuwe stap in de internationalisering. Volgens Jesse Sels, de CEO van het bedrijf uit Aartselaar, is de vraag van de klanten steeds internationaler. “Ze vragen ook steeds meer welgedefinieerde oplossingen. Met de financiële kracht van Tosca en Apax kunnen we een mondiaal netwerk uitbouwen en innovatieve producten blijven ontwikkelen”, zegt hij.

“Contraload koestert al een tijd de ambitie om ook in Noord-Amerika actief te worden. Tosca/Apax is de ideale partner om het businessmodel ook daar uit te rollen”, voegt Keppens toe.

Philippe Van Dooren