AmCham bezorgd om toekomst logistiek België

Voor AmCham Belgium is 2018 het Jaar van de Logistiek. De Amerikaanse kamer van koophandel wil hiermee het belang van de sector voor de Belgische economie onderstrepen. Bij de leden loopt nu een enquête over de troeven en nadelen van ons land.

“Elk jaar plaatst AmCham België een bepaalde sector in de kijker”, zegt CEO Marcel Claes. “Die dient een jaar lang als rode draad doorheen onze events, publicaties en lobbyingactiviteiten. Dit jaar willen we de logistieke en supplychain-activiteiten van internationale bedrijven In België onder de aandacht brengen. Hierbij willen we ook mogelijke verbeterpunten aanhalen in de logistieke omgeving van België. In het Jaar van de Logistiek zullen er diverse activiteiten zijn, waaronder een aantal logistieke evenementen – zoals bedrijfsbezoeken voor onze leden – en de oprichting van een nieuwe werkgroep ‘Logistiek’".

Nieuw rapport

"Momenteel wordt bij de leden een enquête gehouden over het belang van de logistieke sector voor de Amerikaanse bedrijven in België, over hun logistieke activiteiten in ons land en over hun zorgen en aspiraties”, zegt Claes. “Nieuwe Amerikaanse bedrijven aantrekken is moeilijker geworden. Aan de hand van de resultaten willen wij bij de politici lobbyen opdat ze zich meer bewust worden van het belang van Amerikaanse investeerders voor onze economie.”

De resultaten van de enquête worden in mei gepubliceerd. Ze zullen ook tijdens events in Brussel en Antwerpen aan de leden worden voorgesteld. Volgens Claes zal het rapport als basisdocument dienen voor de nieuwe werkgroep Logistiek. “Die zal nadenken over de pijnpunten, de SWOT-analyse verfijnen en de leden betrekken bij de denkoefening hoe en wat eraan kan gedaan worden. Die oefening heeft ook tot doel om België te promoten als een logistieke hub”, zegt Claes tot slot.

Waarschuwing

Door van 2018 het Jaar van de Logistiek te maken, slaat de Amerikaanse kamer van koophandel eigenlijk weer op eenzelfde nagel. De afgelopen jaren waarschuwde ze al voor de zorgwekkende evolutie van de mobiliteit in ons land en de impact ervan op het investeringsgedrag van Amerikaanse bedrijven.

“Mobiliteitsinfrastructuur vereist strategische planning op lange termijn en een aanzienlijke samenwerking tussen de gewesten. Aangezien er met de Zesde Staatshervorming meer bevoegdheden worden overgedragen aan de gewesten, vragen velen zich af of België in staat zal zijn om een samenwerkingsplan op lange termijn op te stellen dat de toekomst van de logistiek in België kan veilig stellen”, schreef de Amerikaanse kamer van koophandel al twee jaar geleden.

Philippe Van Dooren