Ambitieuze Van Uden neemt Eurobrokers over

De Nederlandse groep Van Uden neemt Eurobrokers uit Zellik over. Beide bedrijven zijn actief in de logistiek van levensmiddelen, retail en FMCG. Hiermee wil Van Uden de hele Benelux bedienen. Nadien staan Duitsland en Noordwest-Europa op het lijstje.

Eurobrokers, opgericht in 1974, is medio de jaren 80 overgenomen door de Holding De Eik. Deze groep van de rijke familie Van Waeyenberge bouwde haar imperium als trader en food broker, respectivelijk van grondstoffen en voedingsproducten voor de foodsector, en van eindproducten. De logistieke poot met vestigingen in Ternat en Zellik beschikt er in totaal over bijna 150.000 m² magazijnen. De vloot telt een 35-tal vrachtwagens. De 130 medewerkers realiseren een bedrijfsopbrengst van circa 16 miljoen euro per jaar.

Eurobrokers is vooral actief in dranken (wijnen en sterke dranken), food en FMCG. Enkele bekende klanten zijn onder andere Nutricia, Milcobel, Granini, Wilkinson en Energizer.

Van Uden, dat onderdeel is van de holding NedCargo International, beschikt al over zes warehouses op diverse strategische locaties in Nederland, 250 trucks en ruim 500 personeelsleden.

Benelux-plannen

Van Uden heeft in Nederland dezelfde type klanten als Eurobrokers is in België. “Steeds meer klanten vragen om een logistieke oplossing voor de gehele Benelux. De overname van Eurobrokers sluit hier exact bij aan”, aldus Roderick de la Houssaye, directeur van Van Uden. “Door het bundelen van de krachten kan een sterke Benelux-positie uitgebouwd worden in een snel veranderende omgeving”, zegt Philippe Vandeurzen, gedelegeerd bestuurder van De Eik. Ook Frank van Steijvoort, CEO van Eurobrokers, benadrukt de synergiemogelijkheden.

Volgens Van Uden-mededirecteur Diederik Antvelink betekent de transactie voor de gezamenlijke klanten dat ze van een omvangrijker distributienetwerk en faciliteiten gebruik kunnen maken. "Omgekeerd profiteren klanten van Eurobrokers van de forwarding en multimodal divisies van Van Uden. Ook de ervaring van de Nederlandse groep inzake vervoer per binnenscheepvaart van en naar de zeehavens kan voor hen een voordeel zijn", zegt hij.

Volgende stap

Volgens Antvelink past de overname van Eurobrokers in het kader van de strategie van de Nederlandse groep om haar positie in de Benelux te versterken en internationaal te groeien naar 250 miljoen euro omzet in 2018. “We hebben grote ambities. We willen nummer één zijn in de voeding-, drank- en retaillogistiek in Noordwest-Europa. Onze volgende stap is daarom uitbreiding naar Duitsland”, klinkt het.

Bundelen

De overname van Eurobrokers, dat een Lean and Green-award behaalde, past eveneens in een duurzaamheidsstrategie. Volgens de la Houssaye is een van de voordelen van de transactie dat met warehouses op uitgekiende locaties vrachten kunnen gebundeld worden voor klanten die aan dezelfde winkelketens leveren. “Zo kunnen we deze winkels in één keer aanrijden met producten van verschillende producenten, wat minder vrachtverkeer, brandstofverbruik en CO2-uitstoot betekent.”

“In Nederland zijn we nu aan het kijken naar nieuwe warehouselocaties in Alphen aan de Rijn en Haaften. Deze ervaring in het bouwen en opstarten van besparende distributiecentra gaan we daarna inzetten in de gehele Benelux”, aldus nog de la Houssaye tot slot.