Amazon verdubbelt vloot tot 20.000 trailers

Amazon heeft nu een vloot van maar liefst 20.000 opleggers in de Verenigde Staten. Dat betekent dat de onlinehandelaar dubbel zoveel trailers heeft als een jaar geleden. Het bedrijf zou nu ook in eigen trekkers investeren.

Amazon is gierig met informatie, maar bevestigde de cijfers aan de Amerikaanse site Geekwire. De forse uitbreiding van de vloot past in het streven van de groep om overal in de VS een ‘next day’ levering aan de Prime-klanten te verzekeren. Ter vergelijking: de grootste trailervloot van Europa is naar alle waarschijnlijkheid die van Girteka, met 7.000 trailers.

Volgens Amazon kan de ‘next day’-dienstverlening alleen worden bereikt als eigen transportmiddelen maximaal worden ingezet. In dat programma investeert het bedrijf maar liefst 1,5 miljard dollar. Overigens meldde onlangs het nieuwsplatform Business insider dat Amazon ook investeert in eigen trekkers. Voor het trekken van zijn trailers deed het altijd een beroep op eigen rijders en transportfirma’s, maar het zou nu ook begonnen zijn met de aanwerving van vrachtwagenchauffeurs.

In de VS bestaat de vrees dat Amazon – na het aanbieden van logistieke diensten en fulfilment aan derde bedrijven – nu ook transportdiensten gaat leveren. Dat zou de hele sector kunnen ontwrichten. Ook Alex Van Breedam waarschuwde onlangs dat deze evolutie niet zonder gevaar is.

Philippe Van Dooren