Alcohol- en drugtests in Antwerpse haven: 2 op 143 positief

Bij onaangekondigde alcohol- en drugtests van de werkgeversorganisatie Cepa in de haven van Antwerpen liepen op 143 controles slechts 2 havenarbeiders tegen de lamp. Een voor alcohol en een voor drugs.

De controles gebeurden tussen 23 maart en 8 april. De positieve controle voor drugs vond plaats bij DP World (Kaai 1700). Bij Euroports werd een havenarbeider betrapt op alcoholgebruik.

Volgens Guy Van Krunkelsven, directeur van Cepa, werd iets meer dan een jaar gelden gestart met de controles op vraag van de werkgevers. “Wij organiseren de controles zelf. Net zoals de WODCA-controles op de weg hebben ze een ontradend effect. De werknemers worden zich bewust van het feit dat werken onder invloed van roesmiddelen of alcohol niet aan de orde is”, zegt hij. Grote aantallen positieve tests zijn er sinds het begin van de controles nooit geweest, bevestigt hij.

Sensibilisering

De controles zijn het onderdeel van een hele reeks maatregelen. “We communiceren hierover uitgebreid en sensibiliseren. Uit de cijfers blijkt dat het niet zo’n vaart loopt en dat het een beperkt probleem is. Wanneer iemand betrapt wordt, schakelen we de arbeidsgeneesheer en preventieadviseur in om te onderzoeken of de positieve test eventueel het gevolg kan zijn van medicatie, of het gevolg is van een ander probleem”, besluit Van Krunkelsven.

Koen Heinen