Air Cargo Academy staat in de steigers

Opnieuw een consolidatie in de Brusselse luchtvrachtsector. Het Cargo Training Center valt binnenkort onder Air Cargo Belgium. In samenwerking met Voka Vlaams-Brabant en Brussels Airport House wordt dit de Air Cargo Academy.

Het Cargo Training Cener (CTC) biedt opleidingen aan voor de gehele luchtvrachtsector. Dat doen ze zowel met eigen trainers, maar ook met opleidingsorganisatie LOGOS. Toch werd er gezocht naar een manier om dit doorheen heel de logistieke keten op BRUcargo beter te organiseren. Koepelorganisatie Air Cargo Belgium kwam daardoor al snel in beeld. “De ervaring van CTC lijkt ons in combinatie met de breedte en slagkracht van Air Cargo Belgium een ideale combinatie”, zei Eddy Van Craen.

Air Cargo Academy

De plannen om het CTC onder te brengen onder Air Cargo Belgium bestonden dus al langer. Op de algemene vergadering van CTC werden de financiële resultaten bekend gemaakt en gaf voorzitter Eddy Van Craen ook toelichting bij de fusieplannen.

Het liefdeskind dat zal instaan voor opleidingen en trainingen van het personeel op BRUcargo zal 'Air Cargo Academy' heten. De beslissing moet nog wel goedgekeurd worden door beide raden van bestuur, al lijkt dat vooral een formaliteit. Tegen eind maart moet de samensmelting volledig rond zijn. Na het opgaan van de vereniging van cargomanagers ACMAB gaat zo een tweede organisatie op in Air Cargo Belgium. Die laatste lijkt zich – nog geen twee jaar na de oprichting – steeds beter te profileren als dé overkoepelende organisatie bij uitstek voor alles wat met luchtvracht te maken heeft op Brussels Airport.

Partners

Voor de Air Cargo Academy wordt een samenwerking voorzien tussen Air Cargo Belgium, de lokale Voka-afdeling en Brussels Airport House. Dat gebeurt mogelijk met steun van de provincie Vlaams-Brabant.

De werkgeversorganisatie Voka, stichtend lid van Air Cargo Belgium en Brussels Airport House, biedt zelf ook opleidingen aan. Niet alleen voor de logistieke sector maar voor een breed scala aan profielen. “Het biedt voor ons de kans om die opleidingen ook beter bekend te maken in de luchtvrachtsector. Want ook daar hebben bedrijven bedienden die kunnen bijleren over bijvoorbeeld marketing, financiële resultaten of de nieuwste wetgeving op vlak van human resources”, zegt algemeen directeur Peter Van Biesbroeck.

Brussels Airport House is dan weer een samenwerking van Brussels Airport Company, Voka Vlaams-Brabant, haar Brusselse tegenhanger Beci, de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Vlaams-Brabant en de Vlaamse en Brusselse arbeidsbemiddelaars VDAB en Actiris. Het doel van die organisatie is niet alleen het aanbieden van opleidingen voor de hele luchthaven via de Airport Academy, maar vooral mensen aan een job helpen op de luchthaven.

Studenten

Daarnaast zal de Air Cargo Academy ook samenwerken met onderwijsinstellingen Thomas More en HoGent, vooral op vlak van logistieke opleidingen voor hooggeschoolden. “We willen een betere instroom krijgen van logistieke profielen in de luchtvrachtsector. Dergelijke samenwerking kan er voor zorgen dat de luchtvrachtsector beter bekend geraakt bij studenten logistiek”, verklaart Geert Keirens, directeur van Air Cargo Belgium.

Kasper Demol