Ahlers zet chemieactiviteiten in etalage

Logistiekspecialist Ahlers verkoopt zijn activiteiten in opslag en herverpakking van chemische producten. De groep wil zich herpositioneren op de veranderende logistiekmarkt. Voor klanten en personeel van de betreffende afdeling verandert er niets.

"Om nog beter in te spelen op de noden en verwachtingen van haar klanten en de opportuniteiten van de nieuwste technologieën, heeft Ahlersgroep onlangs op basis van een diepgaande marktanalyse zijn focusgebieden opnieuw gedefinieerd", deelt het bedrijf mee. "Tegelijk worden bepaalde activiteiten afgebouwd. In dat kader kondigt Ahlers Belgium aan dat het een overnemer zoekt voor haar opslag- en herverpakkingsactiviteiten van chemische producten in Evergem en Antwerpen."

Ahlers groep, die 800 medewerkers tewerkstelt in 35 locaties in Europa, Rusland, het GOS (Gemenebest van Onafhankelijke Staten) en Azië, heeft de voorbije maanden een uitvoerige strategische oefening 'Horizon 2025' uitgevoerd onder leiding van Stefan Van Doorslaer, die vanaf 1 januari 2019 de fakkel overneemt van Christian Leysen als CEO van de Ahlersgroep.

Om in te spelen op nieuwe markttendensen, de nieuwe mogelijkheden die technologische innovaties bieden en de steeds evoluerende realiteit van haar klanten, gaat Ahlers sterker inzetten op vier grote pijlers. Naast het bieden van duurzame oplossingen voor de hele logistieke keten (“Sustainable supply chain solutions”), zal het bedrijf meer focussen op de diensten die haar “Projects & Machinery”-departement biedt over de hele wereld, verder investeren in het uitwerken van beveiligde transporten (“Secured Transportation”) voor waardevolle en diefstalgevoelige producten en haar diensten blijven ontwikkelen omtrent het vereenvoudigen en faciliteren van handelsactiviteiten ('Trade Facilitation').

"Ontzorgen"

Voor Stefan Van Doorslaer, die de oefening heeft begeleid, wil Ahlers vandaag een stap verder gaan als logistieke dienstverlener: “Onze doelstelling is echt om onze klanten te ontzorgen. Ze moeten zich kunnen concentreren op hun kernactiviteiten. Wij bieden hen logistieke oplossingen op maat aan. Daarvoor moeten we ons steeds vernieuwen en blijven innoveren. We zijn ervan overtuigd dat we in deze vier kernactiviteiten als nichespeler echt het verschil kunnen maken en een voorloper kunnen blijven. Onze diensten gaan verder dan logistieke diensten alleen.”

In het kader van de herdefiniëring van de activiteiten waarop Ahlersgroep zich zal focussen, wordt binnen Ahlers Belgium gezocht naar een mogelijke overnemer voor de opslag- en herverpakkingsactiviteiten in eigen beheer en de behandeling van chemische producten die momenteel uitgevoerd worden in Evergem en Antwerpen. Ahlers Belgium zal in de komende periode met alle geïnteresseerde partijen samen zitten.

Continuïteit verzekerd

Dit proces zal geen gevolgen hebben voor de huidige klanten van deze activiteiten, zoals ook Philip Declat, General Manager van Ahlers Belgium, verzekert: “Al onze medewerkers blijven hetzelfde niveau van dienstverlening garanderen aan alle bestaande klanten. Alle werknemers van de vestigingen in Evergem (Gent) en Straatsburgdok (Antwerpen) werden in alle transparantie geïnformeerd over deze zoektocht naar een mogelijke kandidaat-overnemer. Allen hebben bevestigd dat ze zich zullen blijven inzetten en hebben meegegeven deze transactie, eens ze doorgaat, ten volle te ondersteunen.”, klinkt het. 

Als er een koper gevonden wordt voor de chemieafdeling, komer er geen afvloeiingen of ontslagen, zegt hr-directeur Philip Dhollander. "We zijn als bedrijf tot de conclusie gekomen dat chemie in België niet meer tot onze kerntaken behoort en daarom gaan deze afdelingen in de verkoop. We hopen voor het einde van het jaar uitsluitsel te hebben over een overnemer voor de chemische activiteiten."

Michiel Leen