50 jonge cargoprofessionals op startevent YAN

Met een vijftigtal jonge professionals uit de cargosector en enkele studenten werd het Young Airfreight Network (YAN) gisteren definitief gelanceerd. Op het startevent werden in een debat meteen taboeloos alle knelpunten van de sector aangesneden.

Na maanden intensieve voorbereiding ging het YAN, intussen genoegzaam bekend als ‘de Yannekes’, gisteren eindelijk van start op Brucargo. De jongerenafdeling van het netwerk Air Cargo Belgium (ACB vzw) wil net als de grote broer Brucargo mee ontwikkelen tot het meest attractieve, efficiënte, innovatieve en succesvolle logistieke platform van Europa. Door met min-35-jarigen apart samen te komen, wil het platform de toekomst op lange termijn verzekeren.

Menens

Dat het de jeugd menens is, bewees het debat waarmee het startevent werd geopend. Meteen werden zonder taboes alle heikele thema’s voor de cargo in Zaventem aangesneden: de impact van de digitalisering, de verouderde infrastructuur, het gedoe met de geluidsnormen en de aantrekkelijkheid van de sector voor jongeren en studenten, enzovoort. Op een uur tijd werden alle onderwerpen die bepalend zullen zijn voor de toekomst van de aanwezigen aangesneden.

Het debat, dat geleid werd door Kris Neyens (VIL), leverde natuurlijk geen pasklare antwoorden op. Maar met een panel met Alban François (Vice President Global Cargo bij Brussels Airlines), Steven Polmans (Head Of Cargo bij Brussels Airport Company (BAC)), Marc Claesen (Regional Vice President bij Worldwide Flight Services) en Lennert Bosman (Customer Service Manager Air Freight Key Accounts & BC bij DHL Global Forwarding) werd vrij en vrank gedebateerd.

Kennismaking

Na afloop van het debat was er tijd voor nakaarten en netwerken. Want de ervaring leert dat jonge werknemers op Brucargo elkaar onvoldoende kennen. Daarom hingen de drijvende krachten een print met hun jobprofiel op, om als basis voor verdere kennismaking te dienen. Met succes. Met het eerste event van YAN werd duidelijk de basis gelegd voor de cargocommunity van morgen. 

Bart Timperman