15/10 - Flows Award

De nieuwe 'rookie of the year' en 'thesis of the year' winnaars zijn gekend: proficiat Arno (MPET) en Dieter (UA). Supporters, partners, jury, keynotesprekers en finalisten jullie waren fantastisch. We laten de winnaars genieten van hun jaartje roem en bereiden intussen de 3e editie voor. Tot volgend jaar en noteer 21/10/2021 alvast in uw agenda!

15 oktober 2020

Arno Colla, junior operational controller bij terminaloperator MPET, mag zich 'Flows Rookie of the Year' noemen. De 24-jarige Arno hoopt dat zijn enthousiasme voor de sector aanstekelijk werkt en jongeren naar de logistiek lokt.

"Een fotofinish", noemt juryvoorzitster Carole Lamarque de uitslag van de verkiezing voor de Flowsaward 'Rookie of the Year'. Drie kandidaten traden tijdens de uitreiking van de tweede Flows Awards, vanochtend in San Marco Village (Schelle) in het strijdperk om publiek en jury te overtuigen. Arno Colla haalde het uiteindelijk van mede-finalisten Yassin Boullauazan (Antwerp Management School) en Michiel Valee (Dockflow). Valee kwam wel als publiekslieveling naar voor uit de poll.

"Ik kwam hier niet naartoe met de verwachting te winnen", zegt Arno. "Ik vond het al geweldig dat ik geselecteerd was. De nominatie ervaar ik als een blijk van appreciatie door het bedrijf waar ik uiteindelijk nog maar een jaar aan de slag ben. Ik was erg onder de indruk van de ervaring en knowhow van mijn concullega's. Het is een eer bij zo'n groep te mogen horen." 

"Zelf verandering vorm geven"

Arno spreekt met passie over zijn job bij MPET, en dat is de jury – Carole Lamarque (Duval Union); Catrien Scheers (Fast Lines), Olivier Schoenmaeckers (FORWARD Bekgium), Eddy Wouters (ASV) – niet ontgaan. "Zo goed mogelijk presenteren wat die passie is, dat was mijn opzet", zegt de kersverse Rookie. "Ik hoop dat mijn enthousiasme voor de sector aanstekelijk werkt en logistiek aantrekkelijk maakt voor jonge kandidaten. De sector heeft zijn imago niet altijd mee, maar is ongelooflijk interessant en dynamisch. Er valt altijd wat te leren én je kunt er zelf veranderingen vorm geven. Die uitdagingen maken het een interessante job."

Voor de sector heeft Arno evenwel ook een advies. "Bedrijven doen er goed aan hun cultuur zo progressief mogelijk te maken, met focus op nieuwe ideeën en verandering en het stimuleren van jong talent. Zo maak je de sector aantrekkelijk en klaar voor de toekomst."

Etentje

En welke bestemming krijgt de 2.000 euro prijzengeld? "Hier spreekt de handelsingenieur in mij", lacht Arno. "Het grootste deel zal ik investeren om de basis te leggen voor een eerste eigendom. Maar ik wil zeker ook uitgebreid gaan eten met mijn vriendin en ouders om deze trofee te vieren." 

Dieter Havermans kreeg de trofee voor de 'Flows Logistics Thesis of the Year 2020'. Zijn studie naar de economische haalbaarheid van de elektrische binnenvaart overtuigde de vakjury. "Een mooie afsluiter van mijn studentencarrière", klinkt het.

Alumnus van Universiteit Antwerpen en Karel de Grote Hogeschool Dieter Havermans kwam met bescheiden verwachtingen aan de start, maar zijn masterproef over de economische haalbaarheid van de elektrische binnenvaart maakte indruk op de vakjury onder leiding van KdG-opleidingshoofd Inge Heirbaut. "Niet alleen is het onderwerp maatschappelijk relevant, ook de kernachtige manier waarop het verhaal wordt gebracht, maakt indruk", zegt Heirbaut in het juryrapport. "Onze vragen waren eigenlijk al beantwoord tijdens de presentatie." Daarmee ging de vakjury in tegen het oordeel van de publiekspoll, waarin Tom Lievens van Thomas More Hogeschool als favoriet naar voren kwam.

Sterke concurrenten

Zelf staat Dieter ervan te kijken. "Ik had niet verwacht dat ik bij de finalisten zou zijn, laat staan dat ik de award zou wegkapen", zegt hij. "Ik wil mijn sterke tegenkandidaten overigens feliciteren met hun prestatie."

De kritische vragen van de jury – Inge Heirbaut (KDG), Katrien De Langhe (UA), Michael Doom (VUB) en Daan De Vlieger (Deloitte) – brachten Dieter niet van zijn stuk. "Ze lagen in lijn van vragen die tijdens mijn thesisresearch al naar voren kwamen. Dat neemt niet weg dat ik blij verrast ben met de overwinning." Voor de 1.000 euro prijzengeld, geschonken door Accent Jobs, heeft Dieter nog geen bestemming. "Ik ga mijn familie en vrienden trakteren. Daarna zien we wel."

Kroon op het werk 

Dieter bekroont op deze manier zijn studentencarrière. Volgende week start een nieuw hoofdstuk voor hem: maandag gaat hij aan de slag bij Sany Group. "Het echte werk kan beginnen", lacht de tevreden winnaar van de 'Flows Logistics Thesis of the Year'.

Michiel Leen