
Sean De Cort is de derde generatie in zijn familie die bij Brabo in de haven van Antwerpen de stap naar loods heeft gezet. Hij kende zijn vuurdoop tijdens storm Corrie. "Ik heb mijn pokerface opgezet en ben ervoor gegaan", vertelt hij.
Sean De Cort is de vijfde telg van de familie die aan de slag is gegaan bij Brabo. Zijn grootvader, vader en twee nonkels gingen hem vooraf. Hij startte in 2011 als bootman en groeide door tot loods. Sean is 31 jaar en mag zich de jongste loods ooit noemen bij Brabo. Dat bedrijf is actief in de havens van Antwerpen, Zeebrugge, Oostende en het Zeekanaal Brussel-Schelde.
Pokergezicht
Op 31 januari 2022 ging hij officieel van start aan boord van het general-cargoschip 'Alecto'. "Dat was een spannend moment. Het was toen heel sterk aan het waaien, zeker 8 à 9 Beaufort, wat het werk natuurlijk bemoeilijkte", vertelt De Cort.
"Het is sowieso al heel spannend als je voor het eerst als loods begint", gaat hij verder. "Je staat er helemaal alleen voor terwijl de kapitein en zijn crew je scherp in het oog houden. Ik heb mijn pokerface opgezet en ben ervoor gegaan", lacht hij. "Intussen heb ik 25 beloodsingen uitgevoerd."
Toegejuicht door familie
De Cort werd op zijn eerste werkdag toegejuicht door zijn familie. "Toen ik naar de Kruisschans reed, zag ik dat mijn bompa, papa, nonkels en neef mij opwachtten. Dat was een fantastisch moment", vertelt hij. "Samen met hen ben ik naar de Berendrechtsluis gereden en hebben ze mij uitgewuifd."
Sean is in de familie de derde generatie die als loods aan de slag is gegaan. Zijn opa startte in 1957 bij Brabo. "Ik ben lasser van opleiding. Als kind heb ik er nooit aan gedacht om loods te worden", vertelt Sean. "Toen ik negentien jaar was, ben ik dan toch bij Brabo gestart. Dat het merendeel van mijn familie in dienst was bij Brabo, is zeker een drijfveer geweest. Ik ben groot geworden met verhalen over de scheepvaart. Aan de familietafel ging het bijna nooit over iets anders. Dat wekte mijn nieuwsgierigheid. Intussen zit ook mijn jongere neef bij Brabo."
Zes jaar opleiding
Om bij Brabo loods te worden, moet je eerst als bootman beginnen. Na een reeks psychologische testen, volgt een zesjarige opleiding aan de Hogere Zeevaartschool. "Terwijl we werken als bootman, studeren we", vertelt hij. "Na de opleiding stoom je je gedurende een halfjaar klaar voor het examen, ingericht door de Vlaamse Overheid, waarmee je het brevet van havenloods kunt behalen. Je traint met de simulator en leert alle reglementen van de haven van Antwerpen uit je hoofd. Verder doe je tijdens je opleiding ook honderden oefen- en beoordelingsreizen."
Wiskunde
"Ik ben niet de beste student, maar de opleiding ging mij al van in het begin vrij goed af", gaat hij verder. "Dat had ik nooit gedacht. Op de middelbare school heb ik heel weinig wiskunde en fysica gekregen, wat toch heel belangrijke vakken zijn aan de Hogere Zeevaartschool. Ik had nooit kunnen denken dat ik ooit zou staan waar ik nu sta."
De Cort zou in zijn leven nooit nog iets anders willen doen. "Het geeft een ongelooflijk gevoel om met zo'n grote schepen te mogen navigeren in de haven van Antwerpen. Je draagt niet alleen een grote verantwoordelijkheid, maar er komt ook een gezonde portie spanning bij kijken. Als loods voel ik de adrenaline gieren door mijn lichaam."
Wat is volgens hem een goede loods? "Een goede loods blijft rustig in benarde situaties en behoudt zijn focus", vertelt hij. "Je moet een hoog stressniveau aankunnen en onder druk kunnen presteren."
Vierde generatie
Sean heeft een zoontje, Marcel. Misschien zet hij wel de traditie als vierde generatie voort? "Uiteraard laat ik hem vrij om zijn eigen weg te volgen, maar later zal ook hij op zijn beurt horen hoe wij met veel passie over onze job praten en wordt hij misschien even nieuwsgierig als ik", besluit hij.