
Vandaag beantwoordt Yves van Meirvenne onze vijf vragen. Als directeur van Portilog blikt hij zo terug op 2021 en kijkt hij vooruit naar 2022.
Het nieuwe jaar heeft zich inmiddels volledig op gang getrokken. Graag blik ik samen met u kort terug op het afgelopen jaar met enkele nabeschouwingen en kijk ik vooral vooruit naar wat zich dit nieuwe jaar allemaal aankondigt.
1. Wat was volgens u de belangrijkste ontwikkeling in 2021?
2021 is voor mij toch wel het jaar geweest waarin het belang van de logistieke keten en alle actoren die daarbij betrokken zijn in onze mondiale economie, zeer zichtbaar en tastbaar is geworden voor iedereen in het dagelijkse leven. De logistieke medewerkers werken vaak in de backstage van het podium waarop de wereldhandel zich afspeelt. In de nasleep van een aanhoudende pandemie met als gevolg wereldwijde lockdowns waardoor we een ernstige verstoring van productieprocessen en toeleveringsstromen zagen. Hierdoor dreigden belangrijke handelsverbindingen tot stilstand te komen en zo ook de bevoorrading van de consumentenproducten in de winkelrekken. Dat alles zorgde er wel voor dat er plots aandacht was voor onze logistieke sector en iedereen die er in werkt, ook in de mainstream media, zeker met de spectaculaire blokkade van het Suezkanaal. Ik durf te hopen dat dit er mee voor zorgt dat de jobs van de artiesten in de backstage meer in de spotlight komen. Daarbij denk ik aan de bemanning aan boord van de oceaanreuzen, maar evengoed aan alle medewerkers aan de wal binnen onder meer de scheepsagenturen, bij de expediteurs, en aan mensen op de terminals en in de magazijnen. Er zijn vele handen nodig om de logistiek draaiende te houden.
2. Wat was uw mooiste professionele realisatie in 2021?
Met het Portilogteam blikken we zeer tevreden terug op een erg druk en succesvol jaar. Zo hebben ook wij onze hybride lesomgevingen verder ontwikkeld om de deelnemers aan onze opleidingen een nog betere leerervaring en meer flexibiliteit te bieden. Ik kan Inge Heirbaut (KdG) hier zeker in bijtreden dat deze nieuwe manieren van lesgeven een vaste plek hebben verworven in ons aanbod, naast onze klassikale lesmomenten.
We starten dan ook dit voorjaar nog met een volledig nieuw en aanvullend onlineaanbod binnen onze douane-basisopleidingen. Hierbij krijg je zelf een volledig zicht op jouw niveau van skills bij de start en je kan de vooruitgang ervan online opvolgen bij het afleggen van de verschillende e-modules in het traject.
We hebben in 2021 ook als een van de eersten de officiële erkenning mogen ontvangen voor onze masterclass douaneopleiding door de Algemene Administratie van Douane en Accijnzen (AAD&A), uit handen van minister van Financiën Vincent Van Peteghem. Dat is de kroon op het werk voor de vele inspanningen van onze gewaardeerde docenten en collega’s. Ook daar ben ik zeer trots op!
Daarnaast hebben we met de start van ons opleidingsjaar tijdens een zeer geslaagd live-event onze nieuwe PortiSkills Academy mogen voorstellen aan onze klanten. Onder de naam Portiskills gaan we samen met onze collega’s van SBM aan de slag om de groei van een bedrijf en de talenten en softskill-competenties van de medewerkers ten volle te stimuleren. We doen dat samen met de sector en met de steun van de vakverenigingen Antwerpse Scheepvaartvereniging en FORWARD Belgium. Elk halfjaar buigt een kerngroep van hr-verantwoordelijken zich over het aanbod en het is dus volledig afgestemd op de opleidingsnoden van het bedrijfsleven. De eerste opleidingen uit het voorjaarsaanbod starten nu begin februari.
3. Wat was uw grootste teleurstelling in 2021?
In alle eerlijkheid ben ik persoonlijk wel een beetje teleurgesteld dat het fameuze rijk der vrijheid dan toch nog niet aangebroken blijkt te zijn. Misschien was ik in mijn enthousiasme een beetje naïef. Ik mis vooral de contacten met collega’s en klanten toch wel enorm. We zijn allemaal sociale wezens en ook onze stiel blijft een peoplebusiness waarbij uitwisseling van ideeën en het tot stand komen van samenwerkingen de job net zo leuk maken. Dus ik kijk uit naar de talrijke lenterecepties die er straks aankomen!
4. Wie was voor u de figuur van 2021?
Ik heb hierbij niet één persoon in het bijzonder in gedachten. Ik denk daarbij wel aan mijn fantastische collega’s die opnieuw als team de uitdagingen van het afgelopen jaar niet uit de weg gingen en het beste bij elkaar naar boven halen!
Verder dank aan alle mensen te land, ter zee en in de lucht die er samen voor zorgen dat we ook dit weer doorkomen.
5. Wat wil u in 2022 absoluut realiseren?
Ook in 2022 willen we inzetten op een vernieuwend aanbod aan opleidingen met daarbij uiteraard aandacht voor actuele thema’s, zoals Catrien Scheers (Fast Lines) al vermeldde in haar nieuwjaarsbrief zijnde: klimaat en duurzaamheid, met modules rond NextGen Logistics en circulaire economie bijvoorbeeld in samenwerking met het havenbedrijf en de diverse verenigingen. Maar ook technologische disrupties en hun potentieel in de supplychain die we behandelen tijdens de tweede reeks workshops van het SmartLines programma. Verder staan er interessante infosessies gepland rond relevante topics als cyberveiligheid, IoT en e-mobility.
Dit jaar bouwen we met Portilog ook graag verder ons bestaande aanbod in Zeebrugge uit binnen de nieuwe fusiehaven Port of Antwerp-Bruges. Met onze leslocatie in het hartje van Zeebrugge in de ABC-toren aan de cruiseterminal zijn we zeer bereikbaar voor de havengebonden opleidingen. En de haven in al haar facetten, is te ontdekken tijdens onze haven-introdagen. Een lokale gids neemt u graag mee en vertelt over het reilen en zeilen in de haven.
Graag wens ik alsnog in naam van heel het Portilogteam iedereen een prachtig en succesvol 2022.
Yves Van Meirvenne, directeur Portilog
