
Kapitein ter lange omvaart en nautisch diensthoofd van het Loodswezen Alain Pels gaat op 1 april 2023 met pensioen. Ook tijdens zijn welverdiende rust blijft hij actief in de maritieme sector. "Ik laat mijn collega's niet in de kou staan", zegt hij.
De collega’s van het Loodsstation in Gent namen al op vrijdag 17 juni in schoonheid afscheid van Alain Pels, aangezien hij vanaf 20 juni vakantie opnam voorafgaand aan zijn pensioen. "Er was een drink met lekkere hapjes", vertelt Alain Pels. "Namens alle kanaalloodsen en zeeka's, 'lodico's' en het nautisch secretariaat kreeg ik een geschenkmand met daarin een paar uitstekende flessen bourgognewijn. Ook van de Glos (Gentse Loodsvereniging voor Ontspanning en Sport) kreeg ik een mooi cadeau. Van individuele personen – loodsen uit de vier korpsen, lodico's of collega's van de stafdiensten – ontving ik mooie attenties en berichtjes. Die erkenning heeft me echt ontroerd."
Gerust hart
Sinds eind 2021 was hij ook waarnemend diensthoofd aan de kust (Zeebrugge, Oostende en Nieuwpoort). "Mijn opvolger in Gent is een kanaalloods met 22 jaar ervaring en met een hart voor het Loodswezen. Ik ben er zeker van dat hij dat goed zal doen. Ik laat Gent met een gerust gevoel achter", vertelt hij. "In Zeebrugge is er een vlaggenstaatinspecteur gekozen als mijn opvolger. Op 1 september gaat hij van start."
Raad en daad
Alain Pels neemt nog niet definitief afscheid van het Loodswezen. De komende maanden zal hij zijn expertise nog af en toe delen. "Ik wil mijn collega's niet in de kou laten staan, ook al ben ik op vakantie. Als er een probleem is, zal ik hen altijd met raad en daad proberen bij te staan", vertelt hij.
Warm onthaal
Pels startte zijn carrière als chefloods bij het Loodswezen in Gent in 2003. Hij was er verantwoordelijk voor de organisatie, de coördinatie en de opvolging van de werkzaamheden. Ook trad hij op als eerste aanspreekpunt voor het personeel. "Mijn voorganger – Willy Ronse zaliger – was een toffe collega. Hij heeft me anderhalf jaar opgeleid", vertelt hij. "Als Antwerpenaar was ik een beetje angstig om in Gent aan de slag te gaan, maar dat heeft niet lang geduurd. Ik werd er ongelooflijk goed ontvangen."
Multi-inzetbaar
De administrateur-generaal detacheerde hem in oktober 2010 om het nieuwe departement 'Scheepvaartmanagement' bij het Havenbedrijf Antwerpen op te starten. Hij ging in 2015 als nautisch diensthoofd in Antwerpen aan de slag. "Door mijn vele contacten en ervaringen was ik multi-inzetbaar", vertelt hij. "Ik kende heel wat loodsen en hun bezorgdheden en kon er goed mee praten."
Gezichten en groen
Pels startte – na zijn studies aan de Hogere Zeevaartschool (vandaag bekend als Antwerp Maritime Academy) – zijn zeevarende carrière bij de Belgische tankerrederij Fina Marine. Nadat Fina werd overgenomen door Total, ging hij in 1983 aan de slag bij CMB. "Ik wou toen graag een lange reis maken en mocht werken aan boord van een schip in de trampvaart (de ongeregelde 'wilde vaart', red.)", zegt hij. "We vertrokken van Antwerpen naar Canada en zetten verder koers volgens het ladingaanbod. Pas veertien maanden later was ik terug aan de wal. Als je zo lang op zee bent, mis je vooral andere gezichten en groen. Vandaar dat je veel zeemannen terugvindt op markten."
In 1999 werkte Pels als operations manager bij de scheepsagentuur Safmarine Belgium (A.P. Møller-Mærsk Group). Na vier jaar aan de wal ging hij bij het Loodswezen aan de slag.
Rots in de branding
"Vanwege zijn sociaal karakter, vlotte babbel en eeuwig enthousiasme is Alain een ontzettend graag geziene figuur binnen onze organisatie", deelt het Loodswezen van het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) in een afscheidsbericht mee. "We bedanken onze ‘rots in de branding’ voor zijn jarenlange inzet, onvermoeibare hulp, ongelofelijke flexibiliteit, maar bovenal voor zijn oog voor mensen. Alain zorgde er steevast voor dat iedereen zich welkom en thuis voelde bij het Loodswezen."
"Ik ben enorm dankbaar voor alle toffe collega's die ik heb leren kennen", vertelt Pels. "Ik heb veel opgestoken van mijn collega's en mijn werk bij het Loodwezen. Ik kreeg ook veel mails en berichtjes van de loodsen waarin ze hun waardering uitspraken."
Geen spijt
"Mocht ik terug achttien jaar zijn, ik zou opnieuw op de Zeevaartschool beginnen", gaat hij verder. "De kans dat je vandaag onder Belgische vlag zal varen, is miniem, maar Belgische officieren zijn vandaag wel gegeerd, zeker aan boord van cruiseschepen, omdat ze meertalig zijn."
Engagement
Alain Pels blijft actief in de maritieme sector, onder andere als voorzitter van het Koninklijk Belgisch Zeemanscollege (KBZ). Ook is hij voorzitter van het inrichtend comité van de Dag der Zeelieden. Hij is ondervoorzitter van vzw Apostolatus Maris in Antwerpen en zetelt ook in de raad van bestuur van het Kerkschip.
Iedereen Beroemd
In februari 2021 bezocht Alain voor het VRT-programma ‘Iedereen Beroemd’ na enkele jaren nogmaals het oude Loodswezengebouw aan de Antwerpse Scheldekaaien. Alain was toen gids en vertelde over de geschiedenis van het gebouw en zijn eigen herinneringen van pas afgestudeerde tot diensthoofd. Hij sprak toen zijn hoop uit dat het gebouw gerestaureerd en omgetoverd zou worden tot scheepvaartmuseum. De video kunt u hier bekijken.