Zomerreeks: de opkomst van de handel en een vleugje Antwerps Blauw

Video, Mensen
Koen Dejaeger
Marc Geerts
Marc Geerts © Bart Meyvis

Voor de Flows zomerreeks 2024 gaan we op zoek naar verhalen van mensen uit de maritieme en logistieke wereld die er een bijzondere passie of hobby op nahouden. Ook krijgt u elke week een aflevering te zien van ‘Geerts en de Schelde’, waarin Marc Geerts ons meeneemt doorheen de rijke geschiedenis van de Antwerpse haven.

Ondernemer Marc Geerts gaf zijn transportbedrijf door aan zijn drie zonen en smijt zich sindsdien op zijn nieuwe carrière als stadsgids in Antwerpen. Van daar uit ontstond het idee om een reportagereeks te maken voor Flows, waarin Marc Geerts ons meeneemt door de rijke geschiedenis van de Antwerpse haven.

Geerts kon uren luisteren naar de verhalen van zijn overgrootouders over de twee wereldoorlogen. “Mijn overgrootmoeder was geboren in 1896 en zij kende nog verhalen van haar grootouders die nog geleefd hadden voor de onafhankelijkheid van België”, vertelt hij. “Ik was enorm gefascineerd en ging gaandeweg meer en meer informatie hierover opzoeken in geschiedenisboeken. Ik wilde op die manier nakijken of die verhalen wel klopten.”

Samen met Marc Geerts heeft Flows de reportagereeks ‘Geerts & De Schelde’ ingeblikt, die u een inkijk geeft in het ontstaan van de Antwerpse haven. In acht korte afleveringen blikt Geerts in zijn eigen stijl terug op een aantal belangrijke momenten in de geschiedenis van Antwerpen die ervoor hebben gezorgd dat de haven is geëvolueerd naar de wereldhaven die het vandaag is.

‘Antwerps blauw’

In deze eerste aflevering van ‘Geerts & De Schelde’ vertrekt Marc Geerts bij Het Steen, dat omstreeks 1200 is ontstaan als poortgebouw van een grotere burcht. Vandaag is het statige gebouw nog steeds een stille getuige van zoveel scharniermomenten in de geschiedenis van Antwerpen; van de eerste overvallen door de vikings, de opkomst van de handel na het verzanden van Brugge tot de val van Antwerpen in 1585.

En wist u dat het wereldberoemde Delfts Blauw eigenlijk zijn oorsprong heeft in Antwerpen, en er vandaag nog steeds te bewonderen is in… Het Steen.