Zomerreeks: Bruno Reniers verwent artiesten op Lokerse Feesten

Reportage, Mensen
Yannick De Spiegeleir
Links: Bruno Reniers/Rechts: Club Studio Brussel Lokerse Feesten
Links: Bruno Reniers/Rechts: Club Studio Brussel Lokerse Feesten © Klikout - Hilde Segers

Als coördinator Project Gentse Kanaalzone zorgt Bruno Reniers voor harmonie tussen werk en leven in het havengebied. Voor onze zomerreeks vertelt hij over het in de watten leggen van artiesten als ‘hospitality medewerker’ op de Lokerse Feesten.

Voor de Flows zomerreeks 2024 gaan we op zoek naar verhalen van mensen uit de maritieme en logistieke wereld die er een bijzondere passie of hobby op nahouden. Coördinator Project Gentse Kanaalzone Bruno Reniers legt op de Lokerse Feesten artiesten in de watten als ‘hospitality medewerker’.

De bal ging voor Reniers aan het rollen op het Lokerse stadsfestival toen er in 2013 een tweede podium werd opgericht, toen nog onder de noemer ‘Red Bull Elektropedia Room’. Vandaag kennen de bezoekers van de Lokerse Feesten het als ‘Club Studio Brussel’.

“Van bij het begin van dat podium heb ik mij toegelegd op de ontvangst van de artiesten die bij ons komen optreden”, vertelt Reniers. Daar horen ook de fameuze ‘riders’ bij: de wenslijstjes die de managers van artiesten bezorgen. “Na mijn werkuren als coördinator voor het Project Gentse Kanaalzone ben ik ’s avonds vooral in de weer om die riders door te nemen en te zorgen dat die zaken ook voorhanden zijn als de artiesten op ons festival arriveren. Onze taak als ‘hospitality team’ bestaat erin om de artiesten en hun entourage in de watten te leggen, zodat ze zich volledig kunnen concentreren op hun optreden.”

Mythische verhalen

Al zijn die wenslijsten niet zo exorbitant als de meeste mensen denken, geeft Reniers aan. “Er doen veel mythische verhalen de ronde over die riders, maar in de realiteit valt dat best mee. Als je op tournee bent en lang uit je koffer moet leven, begrijp ik wel dat je op de plaatsen waar je halt houdt, wat stabiliteit zoekt. Van heel wat artiesten en hun entourage krijgen we bovendien positieve feedback. De dankbaarheid is groot. Willy Organ vroeg voor zijn optreden eens een Dark ‘n Stormy-cocktail in de kleedkamer. Dan kan je daar een paar flessen rum met de andere ingrediënten neerpoten, maar wij hebben er een beleving van gemaakt door de cocktails live te bereiden in de artiestenkleedkamer. Zo maak je het verschil.”

Bruno Reniers aan de slag voor Project Gentse Kanaalzone
Bruno Reniers aan de slag voor Project Gentse Kanaalzone

Langste paardenworst

De Lokerse Feesten hebben op dat vlak een eer hoog te houden. Jan Vermeerbergen en Pieter-Jan Symons van ‘Goe Vur in den Otto, die de metaldag op het festival steevast afsluiten, maken er al jaren een sport van om de Lokerse Feesten uit te dagen met een absurde artiestenwenslijst. Zo verorberden ze twee jaar geleden nog de langste paardenworst ooit op het stadsfestival. “Dat zijn de leukste riders om te doen”, lacht Reniers.

“Het gebeurt ook wel eens dat een artiest wat langer blijft plakken en dat je nog in het Lokerse nachtleven belandt, tot op de Lokerse Kloddemarkt toe.” Sommige artiesten keren ook regelmatig terug naar het stadsfestival. “Zo ontvangen we jaarlijks de dj’s van Cherry Moon (voormalige discotheek in Lokeren, red.). Dat is altijd een leuk weerzien.”

Hypes

Als ‘hospitality medewerker’ ziet Reniers ook trends opduiken alvorens ze een hype worden in de maatschappij. “Zo dook gin-tonic al geregeld op in riders voor dat een populaire cocktail werd in het uitgaansleven. We hebben ook een periode gehad dat er een opstoot was aan gembershots. En die zaken zie je dan plots ook vaker opduiken in het dagelijks leven. Sowieso merken we dat artiesten steeds meer aandacht hebben voor een gezondere levensstijl. De fles whisky op hun rider heeft plaatsgemaakt voor gestoomde groentjes met kip.”

Zomerreeks: Bruno Reniers verwent artiesten op Lokerse Feesten – Flows

Zomerreeks: Bruno Reniers verwent artiesten op Lokerse Feesten

Reportage, Mensen
Yannick De Spiegeleir
Links: Bruno Reniers/Rechts: Club Studio Brussel Lokerse Feesten
Links: Bruno Reniers/Rechts: Club Studio Brussel Lokerse Feesten © Klikout - Hilde Segers

Als coördinator Project Gentse Kanaalzone zorgt Bruno Reniers voor harmonie tussen werk en leven in het havengebied. Voor onze zomerreeks vertelt hij over het in de watten leggen van artiesten als ‘hospitality medewerker’ op de Lokerse Feesten.

Voor de Flows zomerreeks 2024 gaan we op zoek naar verhalen van mensen uit de maritieme en logistieke wereld die er een bijzondere passie of hobby op nahouden. Coördinator Project Gentse Kanaalzone Bruno Reniers legt op de Lokerse Feesten artiesten in de watten als ‘hospitality medewerker’.

De bal ging voor Reniers aan het rollen op het Lokerse stadsfestival toen er in 2013 een tweede podium werd opgericht, toen nog onder de noemer ‘Red Bull Elektropedia Room’. Vandaag kennen de bezoekers van de Lokerse Feesten het als ‘Club Studio Brussel’.

“Van bij het begin van dat podium heb ik mij toegelegd op de ontvangst van de artiesten die bij ons komen optreden”, vertelt Reniers. Daar horen ook de fameuze ‘riders’ bij: de wenslijstjes die de managers van artiesten bezorgen. “Na mijn werkuren als coördinator voor het Project Gentse Kanaalzone ben ik ’s avonds vooral in de weer om die riders door te nemen en te zorgen dat die zaken ook voorhanden zijn als de artiesten op ons festival arriveren. Onze taak als ‘hospitality team’ bestaat erin om de artiesten en hun entourage in de watten te leggen, zodat ze zich volledig kunnen concentreren op hun optreden.”

Mythische verhalen

Al zijn die wenslijsten niet zo exorbitant als de meeste mensen denken, geeft Reniers aan. “Er doen veel mythische verhalen de ronde over die riders, maar in de realiteit valt dat best mee. Als je op tournee bent en lang uit je koffer moet leven, begrijp ik wel dat je op de plaatsen waar je halt houdt, wat stabiliteit zoekt. Van heel wat artiesten en hun entourage krijgen we bovendien positieve feedback. De dankbaarheid is groot. Willy Organ vroeg voor zijn optreden eens een Dark ‘n Stormy-cocktail in de kleedkamer. Dan kan je daar een paar flessen rum met de andere ingrediënten neerpoten, maar wij hebben er een beleving van gemaakt door de cocktails live te bereiden in de artiestenkleedkamer. Zo maak je het verschil.”

Bruno Reniers aan de slag voor Project Gentse Kanaalzone
Bruno Reniers aan de slag voor Project Gentse Kanaalzone

Langste paardenworst

De Lokerse Feesten hebben op dat vlak een eer hoog te houden. Jan Vermeerbergen en Pieter-Jan Symons van ‘Goe Vur in den Otto, die de metaldag op het festival steevast afsluiten, maken er al jaren een sport van om de Lokerse Feesten uit te dagen met een absurde artiestenwenslijst. Zo verorberden ze twee jaar geleden nog de langste paardenworst ooit op het stadsfestival. “Dat zijn de leukste riders om te doen”, lacht Reniers.

“Het gebeurt ook wel eens dat een artiest wat langer blijft plakken en dat je nog in het Lokerse nachtleven belandt, tot op de Lokerse Kloddemarkt toe.” Sommige artiesten keren ook regelmatig terug naar het stadsfestival. “Zo ontvangen we jaarlijks de dj’s van Cherry Moon (voormalige discotheek in Lokeren, red.). Dat is altijd een leuk weerzien.”

Hypes

Als ‘hospitality medewerker’ ziet Reniers ook trends opduiken alvorens ze een hype worden in de maatschappij. “Zo dook gin-tonic al geregeld op in riders voor dat een populaire cocktail werd in het uitgaansleven. We hebben ook een periode gehad dat er een opstoot was aan gembershots. En die zaken zie je dan plots ook vaker opduiken in het dagelijks leven. Sowieso merken we dat artiesten steeds meer aandacht hebben voor een gezondere levensstijl. De fles whisky op hun rider heeft plaatsgemaakt voor gestoomde groentjes met kip.”