43 boten zetten alle zeilen bij tijdens 21ste editie Schelderegatta

Video, Mensen
Koen Dejaeger
Schelderegatta - Scheldetour
Schelderegatta – Scheldetour © Bart Meyvis

Op zaterdag 22 juni vond de 21ste editie van de Schelderegatta plaats. De weergoden speelden dit jaar wel mee, waardoor de wedstrijd helemaal afgewerkt kon worden. De drukte op de Schelde vormde een uitdaging, maar beroepsvaart en recreatie bewezen zaterdag hand in hand te kunnen gaan.

In totaal namen er op zaterdag 22 juni 43 zeiljachten deel aan de Schelderegatta en de Scheldetour. In de regatta waren er 35 zeiljachten verdeeld over vijf categorieën. Zij moesten om ter snelste de finishlijn op de Rede voor Antwerpen bereiken. Iets voorbij Hansweert op de Schelde werd om 11.30 uur het startsein gegeven.

De 8 jachten die deelnamen aan Scheldetour, voeren in vlootverband over hetzelfde parcours en onder dezelfde begeleiding naar Antwerpen, maar zonder de competitiestress.

Wijken voor beroepsvaart

“We zijn erin geslaagd om de hele wedstrijd uit te zeilen, heel leuk voor de zeilers en de organisatie. En het weer zat ook mee”, zegt Carl Winters van de Royal Yacht Club Belgium. “Er waren voor deze 21ste editie twee categorieën, de Schelderegatta, het wedstrijdzeilen, en de Scheldetour. Laatstgenoemde is een initiatief dat we voor de tweede keer organiseren. Hier waren er acht deelnemers, dus dat moet nog wat groeien. De reacties zijn alvast positief en dat is hoopvol voor de toekomst.”

Er was op de Schelde bijzonder veel beroepsvaart op de dag van de race en dat vormt voor de organisatie een uitdaging om alles in goede banen te leiden. “Klopt het was vandaag (zaterdag 22 juni, red) erg druk op de Schelde en uiteraard moeten we rekening houden met die beroepsvaart en ervoor wijken”, zegt Winters. “Maar we hebben een zeer goede samenwerking met de overheid, Rijkswaterstaat en de Scheepvaartpolitie, en ook de teams zijn daar goed op ingesteld.”

Wedstrijdmentaliteit

“Het is steeds moeilijk om beroeps- en pleziervaart samen te voegen”, beaamt ook Wim Peleman, commissaris van het RYCB Race & Rescue Team. “De deelnemers zitten in wedstrijdmodus en dan is het niet altijd evident om hen te wijzen op bepaalde gevaren. Maar ik denk dat we de professionele vaart steeds op een goede manier vrije doorgang hebben kunnen verlenen. Of ik er zelf ook nog van kan genieten? Zeker en vast, het is steeds een voldoening als je zonder brokken en medische interventies aan de Rede toekomt.”

“Het was een mooie wedstrijd met wisselende winden. Veel betere condities dus in vergelijking met de editie van vorig jaar. Finishen voor de rede van Antwerpen maakt deze wedstrijd extra bijzonder”, zegt Karel Verhulst, schipper van de ‘Racquero’. “Nu gaan we eerst feesten en zondagochtend om 6.00 uur varen we terug naar de jachthaven van Wemeldinge (aan de Nederlandse Oosterschelde) om ons voor te bereiden voor de volgende wedstrijd.”

Na de finish, een denkbeeldige lijn tussen het voormalig loodswezengebouw op Rechteroever en het clubhuis van de Royal Yacht Club Belgium op Linkeroever, voeren de deelnemers de jachthaven van Antwerpen Linkeroever binnen. Nadien startte het ‘after sail’ feestgedruis met drinks, barbecue en de prijsuitreiking in de loods aan de zuidkant van de jachthaven.