Rudi Lodewijks nieuwe regionale centrumdirecteur douane Antwerpen

Nieuws, Mensen
Melanie De Vrieze
Rudi Lodewijks van Douane
Rudi Lodewijks © FOD Financiën

Rudi Lodewijks is tijdelijk aangesteld als regionaal centrumdirecteur bij de douane van Antwerpen. Hij volgt Sabine De Schryver op die sinds 1 mei met pensioen is. “Ik werk intussen al veertig jaar bij de douane en heb het me nog geen dag beklaagd.”

De Schryver ging begin mei met pensioen (zie Flowsmagazine op bladzijde 54). Haar opvolger is Rudi Lodewijks, die een lange staat van dienst heeft bij de douane. Hij werkt er al sinds 1 september 1983. “Destijds heb ik deelgenomen aan het grootste examen dat ooit plaatsvond voor alle ministeries. Er waren 24.000 deelnemers. Toen er functies vrijkwamen, had ik de keuze tussen de douane, belastingen en de btw, maar ik heb bewust voor de douane gekozen. De taken zijn heel uiteenlopend, waardoor er veel afwisseling is. Intussen werk ik al veertig jaar bij de douane en ik heb het me nog nooit beklaagd.”

Lodewijks startte bij de douane in de petroleumsector in Antwerpen. Via examens klom hij op tot verificateur en ontvanger in het douanekantoor van Lommel. In 2004 verhuisde hij naar Hasselt, waar hij teamchef en afdelingshoofd ‘Operaties 2de lijn’ werd. Hij oefent de functie van regionaal centrumdirecteur van douane Hasselt uit sinds 2020 en werd benoemd in 2021.

100% scanning

Als regionaal centrumdirecteur van de douane van Antwerpen wil hij de focus vooral leggen op 100% scanning. “We hebben een mooi budget gekregen om de war on drugs aan te gaan, met onder meer de aankoop van mobiele scanners”, vertelt Lodewijks. “De grote uitdaging zal erin bestaan om dat in onze processen en het MyCustoms-verhaal te krijgen.”

De voorbije jaren was Lodewijks betrokken bij diverse automatiseringsprojecten, onder andere dat MyCustoms-project, dat alle applicaties samenvoegt zodat medewerkers in eerste lijn vlotter controles kunnen uitvoeren. “We willen de workflow van 100% scanning – onze belangrijkste focus – eind december van dit jaar in MyCustoms klaar te hebben. Voor een IT-project is dat kort dag. Er mag niets mislopen of we hebben een probleem.”

Personeelstekort

Het gaat niet alleen over de scanning, maar ook de nazorg en de rapportering achteraf, voegt hij eraan toe. “Als er iets wordt vastgesteld, komt er een vervolgprocedure die we zo veel mogelijk willen automatiseren. Maar ook in de kennisgeving aan het bedrijfsleven willen we het e-mailverkeer uitschakelen en b2b werken. Alle werkmethodes moeten zoveel mogelijk uniform worden.”

We moeten onze medewerkers duidelijk maken dat ze er zelf ook beter zullen uitkomen

Voor de rest wil Lodewijks de lijnen die De Schryver eerder uitzette, verder volgen. “Ze was een bekwame voorgangster die haar strepen heeft verdiend.” Een van de uitdagingen wordt het personeelstekort. “Veel taken van de douane willen we combineren met de automatisering van onze processen. Dat zal het nodige veranderingsmanagement vereisen en daar kunnen we wel weerstand verwachten. Verandering brengt bij sommige mensen weerstand met zich mee, maar we moeten onze medewerkers duidelijk maken dat ze er zelf ook beter zullen uitkomen.”

Woning renoveren

De functie van Lodewijks is tijdelijk, tot er een definitieve opvolger gekozen is. “Er loopt intussen een procedure om die openstaande functie in te vullen. Ik heb vernomen dat er drie kandidaten zijn. Hopelijk is er een van de drie die de eindmeet haalt zodat ik de functie kan overhevelen aan die kandidaat.”

Het zijn intussen drukke tijden voor Lodewijks. “Vooral de combinatie van de nieuwe job en mijn vroegere kennis van Antwerpen updaten, is een uitdaging. Er is intussen veel veranderd, denk maar aan de containerterminals, de verplaatsing van rechter- naar linkeroever en de verschillende beveiligingsproblemen rond de drugs. Daarnaast steek ik veel tijd in de programmameetings.”

Om het evenwicht tussen werk en privé te behouden, helpt hij zijn twee zonen die hun woning aan het renoveren zijn. “Daar haal ik mijn energie uit, ook al kost het soms ook wel eens energie”, lacht hij.

Rudi Lodewijks nieuwe regionale centrumdirecteur douane Antwerpen – Flows

Rudi Lodewijks nieuwe regionale centrumdirecteur douane Antwerpen

Nieuws, Mensen
Melanie De Vrieze
Rudi Lodewijks van Douane
Rudi Lodewijks © FOD Financiën

Rudi Lodewijks is tijdelijk aangesteld als regionaal centrumdirecteur bij de douane van Antwerpen. Hij volgt Sabine De Schryver op die sinds 1 mei met pensioen is. “Ik werk intussen al veertig jaar bij de douane en heb het me nog geen dag beklaagd.”

De Schryver ging begin mei met pensioen (zie Flowsmagazine op bladzijde 54). Haar opvolger is Rudi Lodewijks, die een lange staat van dienst heeft bij de douane. Hij werkt er al sinds 1 september 1983. “Destijds heb ik deelgenomen aan het grootste examen dat ooit plaatsvond voor alle ministeries. Er waren 24.000 deelnemers. Toen er functies vrijkwamen, had ik de keuze tussen de douane, belastingen en de btw, maar ik heb bewust voor de douane gekozen. De taken zijn heel uiteenlopend, waardoor er veel afwisseling is. Intussen werk ik al veertig jaar bij de douane en ik heb het me nog nooit beklaagd.”

Lodewijks startte bij de douane in de petroleumsector in Antwerpen. Via examens klom hij op tot verificateur en ontvanger in het douanekantoor van Lommel. In 2004 verhuisde hij naar Hasselt, waar hij teamchef en afdelingshoofd ‘Operaties 2de lijn’ werd. Hij oefent de functie van regionaal centrumdirecteur van douane Hasselt uit sinds 2020 en werd benoemd in 2021.

100% scanning

Als regionaal centrumdirecteur van de douane van Antwerpen wil hij de focus vooral leggen op 100% scanning. “We hebben een mooi budget gekregen om de war on drugs aan te gaan, met onder meer de aankoop van mobiele scanners”, vertelt Lodewijks. “De grote uitdaging zal erin bestaan om dat in onze processen en het MyCustoms-verhaal te krijgen.”

De voorbije jaren was Lodewijks betrokken bij diverse automatiseringsprojecten, onder andere dat MyCustoms-project, dat alle applicaties samenvoegt zodat medewerkers in eerste lijn vlotter controles kunnen uitvoeren. “We willen de workflow van 100% scanning – onze belangrijkste focus – eind december van dit jaar in MyCustoms klaar te hebben. Voor een IT-project is dat kort dag. Er mag niets mislopen of we hebben een probleem.”

Personeelstekort

Het gaat niet alleen over de scanning, maar ook de nazorg en de rapportering achteraf, voegt hij eraan toe. “Als er iets wordt vastgesteld, komt er een vervolgprocedure die we zo veel mogelijk willen automatiseren. Maar ook in de kennisgeving aan het bedrijfsleven willen we het e-mailverkeer uitschakelen en b2b werken. Alle werkmethodes moeten zoveel mogelijk uniform worden.”

We moeten onze medewerkers duidelijk maken dat ze er zelf ook beter zullen uitkomen

Voor de rest wil Lodewijks de lijnen die De Schryver eerder uitzette, verder volgen. “Ze was een bekwame voorgangster die haar strepen heeft verdiend.” Een van de uitdagingen wordt het personeelstekort. “Veel taken van de douane willen we combineren met de automatisering van onze processen. Dat zal het nodige veranderingsmanagement vereisen en daar kunnen we wel weerstand verwachten. Verandering brengt bij sommige mensen weerstand met zich mee, maar we moeten onze medewerkers duidelijk maken dat ze er zelf ook beter zullen uitkomen.”

Woning renoveren

De functie van Lodewijks is tijdelijk, tot er een definitieve opvolger gekozen is. “Er loopt intussen een procedure om die openstaande functie in te vullen. Ik heb vernomen dat er drie kandidaten zijn. Hopelijk is er een van de drie die de eindmeet haalt zodat ik de functie kan overhevelen aan die kandidaat.”

Het zijn intussen drukke tijden voor Lodewijks. “Vooral de combinatie van de nieuwe job en mijn vroegere kennis van Antwerpen updaten, is een uitdaging. Er is intussen veel veranderd, denk maar aan de containerterminals, de verplaatsing van rechter- naar linkeroever en de verschillende beveiligingsproblemen rond de drugs. Daarnaast steek ik veel tijd in de programmameetings.”

Om het evenwicht tussen werk en privé te behouden, helpt hij zijn twee zonen die hun woning aan het renoveren zijn. “Daar haal ik mijn energie uit, ook al kost het soms ook wel eens energie”, lacht hij.