Patrick Degryse (Group De Cloedt) bouwt af: “Tijd voor jongeren”

Nieuws, Mensen
Roel Jacobus
Patrick Degryse
Patrick Degryse © Roel Jacobus

Nu hij de kaap van 70 rondde, treedt Patrick Degryse af als voorzitter van de Oostendse Havengemeenschap. Hij geeft ook zijn bestuurszitje in De Vlaamse Waterweg af en bespreekt zijn toekomst als voorzitter bij Group De Cloedt en PortConnect.

Op de algemene vergadering van de Oostendse Havengemeenschap kondigde voorzitter Patrick Degryse aan dat hij aftreedt. “Eind vorig jaar werd ik 70 en het is tijd voor een nieuwe stuurman aan het roer. Op de bestuursvergadering van half juni zullen we zien welke van de veertien bestuurders zich als kandidaat-voorzitter presenteren. Het is tijd voor een aflossing van de wacht. Vanaf 1998 was ik tien jaar voorzitter, daarna af en toe tijdelijk en sinds 2017 nog eens zes jaar.”

De vzw Oostendse havengemeenschap verdedigt al meer dan dertig jaar de belangen van de Oostendse havens en hun gebruikers: zeehaven, visserij, offshore, pleziervaart en sinds kort luchthaven. “In 2016 hebben we op vraag van de havenspelers de organisatie gereanimeerd. We groeiden sindsdien van 20 naar 85 bedrijven, wat voor Oostende helemaal niet slecht is. In die groep zien we een goede interactie tussen de bedrijven in de haven en de luchthaven, en interessante connecties met Zeebrugge”, zegt Degryse.

Kandidaten geheim

“De verdienste van Patrick voor de Oostendse Havengemeenschap is enorm”, zegt secretaris Peter De Gryse (geen familie), CEO van DENKhuis. “Hij is ongelofelijk toegewijd en presteerde een geweldig palmares in zowel de haven als in de bedrijven waarvoor hij werkt. Zes jaar geleden blies hij de vereniging nieuw leven in. Daarbij moeten we ook een speciale vermelding geven aan Dominique Verheyen, de manager van de voormalige Oostendse scheepswerf van Damen (het huidige IDP Shipyard) en daarna internationaal havenconsultant (deNVer Management). Hun nalatenschap is een financieel gezonde, gestructureerde en toekomstgerichte organisatie.”

“Er zijn kandidaten maar hun namen blijven geheim. Ik kan wel zeggen welke eigenschappen we in een voorzitter zoeken. Hij of zij moet een duidelijke visie over de toekomst van de vereniging hebben. Het moet een ploegspeler en bruggenbouwer zijn, die het beste met de leden voorheeft. Ten slotte moet de persoon voldoende beslagen zijn voor de relaties met de buitenwereld”, zegt Peter De Gryse.

De Vlaamse Waterweg

De sterren aan de Oostendse hemel staan goed voor een wissel van de wacht, bevestigt Patrick Degryse. “Bij diverse havenspelers hebben jonge managers de fakkel overgenomen, er is een goede dynamiek bij Haven Oostende, bij de bedrijven zit de trafiek in de lift en de connectie met de luchthaven is versterkt. Ik ben bereid om gedurende de twee resterende jaren van mijn bestuursmandaat de nieuwe voorzitter raad te geven. Als die daarom vraagt natuurlijk, want ik wil geen slechte schoonmoeder spelen.” (lacht)

Ook zijn andere professionele functies wil hij in schoonheid afbouwen. “Eind juni sta ik mijn plaats in de raad van bestuur bij De Vlaamse Waterweg af. Bij Group De Cloedt gaf ik al twee jaar geleden de operationele taken door en bleef ik voorzitter. Binnenkort spreek ik met de familiale eigenaar over de toekomst. Ook mijn voorzitterschap van bargeoperator PortConnect komt weldra op tafel. Zonder het mooie netwerk van mensen die ik mocht leren kennen uit het oog te verliezen, breekt een nieuw hoofdstuk in het leven aan. Er komt nu meer tijd voor de familie en de zeilsport.”

Patrick Degryse (Group De Cloedt) bouwt af: “Tijd voor jongeren” – Flows

Patrick Degryse (Group De Cloedt) bouwt af: “Tijd voor jongeren”

Nieuws, Mensen
Roel Jacobus
Patrick Degryse
Patrick Degryse © Roel Jacobus

Nu hij de kaap van 70 rondde, treedt Patrick Degryse af als voorzitter van de Oostendse Havengemeenschap. Hij geeft ook zijn bestuurszitje in De Vlaamse Waterweg af en bespreekt zijn toekomst als voorzitter bij Group De Cloedt en PortConnect.

Op de algemene vergadering van de Oostendse Havengemeenschap kondigde voorzitter Patrick Degryse aan dat hij aftreedt. “Eind vorig jaar werd ik 70 en het is tijd voor een nieuwe stuurman aan het roer. Op de bestuursvergadering van half juni zullen we zien welke van de veertien bestuurders zich als kandidaat-voorzitter presenteren. Het is tijd voor een aflossing van de wacht. Vanaf 1998 was ik tien jaar voorzitter, daarna af en toe tijdelijk en sinds 2017 nog eens zes jaar.”

De vzw Oostendse havengemeenschap verdedigt al meer dan dertig jaar de belangen van de Oostendse havens en hun gebruikers: zeehaven, visserij, offshore, pleziervaart en sinds kort luchthaven. “In 2016 hebben we op vraag van de havenspelers de organisatie gereanimeerd. We groeiden sindsdien van 20 naar 85 bedrijven, wat voor Oostende helemaal niet slecht is. In die groep zien we een goede interactie tussen de bedrijven in de haven en de luchthaven, en interessante connecties met Zeebrugge”, zegt Degryse.

Kandidaten geheim

“De verdienste van Patrick voor de Oostendse Havengemeenschap is enorm”, zegt secretaris Peter De Gryse (geen familie), CEO van DENKhuis. “Hij is ongelofelijk toegewijd en presteerde een geweldig palmares in zowel de haven als in de bedrijven waarvoor hij werkt. Zes jaar geleden blies hij de vereniging nieuw leven in. Daarbij moeten we ook een speciale vermelding geven aan Dominique Verheyen, de manager van de voormalige Oostendse scheepswerf van Damen (het huidige IDP Shipyard) en daarna internationaal havenconsultant (deNVer Management). Hun nalatenschap is een financieel gezonde, gestructureerde en toekomstgerichte organisatie.”

“Er zijn kandidaten maar hun namen blijven geheim. Ik kan wel zeggen welke eigenschappen we in een voorzitter zoeken. Hij of zij moet een duidelijke visie over de toekomst van de vereniging hebben. Het moet een ploegspeler en bruggenbouwer zijn, die het beste met de leden voorheeft. Ten slotte moet de persoon voldoende beslagen zijn voor de relaties met de buitenwereld”, zegt Peter De Gryse.

De Vlaamse Waterweg

De sterren aan de Oostendse hemel staan goed voor een wissel van de wacht, bevestigt Patrick Degryse. “Bij diverse havenspelers hebben jonge managers de fakkel overgenomen, er is een goede dynamiek bij Haven Oostende, bij de bedrijven zit de trafiek in de lift en de connectie met de luchthaven is versterkt. Ik ben bereid om gedurende de twee resterende jaren van mijn bestuursmandaat de nieuwe voorzitter raad te geven. Als die daarom vraagt natuurlijk, want ik wil geen slechte schoonmoeder spelen.” (lacht)

Ook zijn andere professionele functies wil hij in schoonheid afbouwen. “Eind juni sta ik mijn plaats in de raad van bestuur bij De Vlaamse Waterweg af. Bij Group De Cloedt gaf ik al twee jaar geleden de operationele taken door en bleef ik voorzitter. Binnenkort spreek ik met de familiale eigenaar over de toekomst. Ook mijn voorzitterschap van bargeoperator PortConnect komt weldra op tafel. Zonder het mooie netwerk van mensen die ik mocht leren kennen uit het oog te verliezen, breekt een nieuw hoofdstuk in het leven aan. Er komt nu meer tijd voor de familie en de zeilsport.”