Akazee Ter Schelde, eerste Zeescouts voor kinderen met een beperking

Nieuws, Mensen
Julie Desmet
Zeescouts
Zeescouts © Julie Desmet

Phaedra Criaco (25) staat sinds september 2022 aan het roer van de Antwerpse zeescoutsgroep Akazee Ter Schelde, speciaal voor kinderen met een beperking. Ze blikt terug op een meer dan geslaagd initiatief. “De kinderen zijn blij en de ouders dankbaar”, zegt ze.

Akazee Ter Schelde is de eerste zeescoutsgroep in Vlaanderen specifiek voor kinderen met een beperking. Criaco (eerste van links bovenaan de foto) is oprichtster van de groep en was voorheen ook leidster van de 1e Georges de Hasque-zeescoutsgroep op Linkeroever.

Afhaken

“We merkten dat sommige kinderen met een mentale en/of fysieke beperking niet alle activiteiten konden volgen”, vertelt ze. “Daarnaast was het voor onze leiding ook niet altijd even gemakkelijk om die kinderen te begeleiden omwille van hun gebrek aan ervaring.”

“De kinderen met een beperking haken meestal op twaalfjarige leeftijd af omdat de activiteiten te gevarieerd worden en dus minder voorspelbaar”, gaat ze verder. “Om die redenen moesten we ouders van kinderen met een beperking vaak teleurstellen met het nieuws dat hun kinderen niet bij ons konden starten. Vandaar is het idee ontstaan om Akazee op te richten.”

Vorming

Criaco volgde de vorming ‘Gilwell’ bij Scouts en Gidsen Vlaanderen, de grootste scoutsassociatie van België. “Gedurende een hele week heb ik met verschillende mensen van Akabe (de tak binnen Scouts en Gidsen Vlaanderen die zich inzet voor scouting voor jongeren met een beperking, red.) gesproken en inzichten gedeeld. Ik heb veel van hen geleerd. Na de vorming lanceerde ik een oproep om extra leiding te vinden die zich voor Akazee wou engageren. Zo zijn Ruben Franken, ervaren leider bij Akabe en Dao Callens van de Antwerpse Zeescouts erbij gekomen. Ook hebben een aantal studenten die een opleiding Orthopedagogie volgen, ons team versterkt. Samen geven we vorm aan het project.”

Zeilen

Vooral op het water gaan is voor kinderen met een beperking niet evident. “We hebben goede contacten opgebouwd met verschillende zeilclubs die G-zeilen (de overkoepelende term voor zeilen beoefend door personen met een handicap, red.) aanbieden. Zo werken we onder meer samen met de vereniging Sailability, die maandelijks een G-zeildag op het Galgenweel organiseert. Zowel wij als Sailability kunnen gebruikmaken van aangepaste zeilboten en faciliteiten van de zeilclub RYCB. Op lange termijn hopen we een eigen aangepaste boot te kunnen kopen.”

1-2-3 piano

Intussen bestaat groep Akazee al ruim acht maanden. “We hebben vandaag een uitgebreide en gemengde leidingsploeg, waardoor we meer een-op-een kunnen werken. Als leiding zijn we enorm gegroeid. We leren vooral door onderzoekend en ontdekkend leren”, zegt ze.

“Net zoals voor de andere scoutsgroepen, maken we ook voor onze Akazee-leden een speciaal programmaboekje”, gaat ze verder. “De scoutsspelletjes zijn doorgaans niet te ingewikkeld en vaak dezelfde. We stellen ons ook flexibel op. Als een activiteit niet lukt, zetten we die stop en doen we iets anders, of we vragen aan de kinderen zelf wat ze die dag graag willen doen. Vooral de klassieker ‘1-2-3 piano’ spelen ze enorm graag. De kinderen die net iets meer uitdaging nodig hebben, mogen ook zelf spelletjes verzinnen.”

Vaarseizoen

Om de twee weken op zondag kunnen Akazee-leden tussen 14.00 uur en 17.00 uur bij de Koninklijke Vereniging der Baden-Powell Zeescouts van Antwerpen terecht om spelletjes te spelen of het water op te gaan. “De kinderen zijn blij en de ouders vooral dankbaar dat we dit doen”, vertelt Phaedra. “We zijn nog een klein groepje. Het is geen gemakkelijke doelgroep om te bereiken. Niet alle kinderen kunnen er op zondag bij zijn, omdat ze een slechte dag hebben of er moeilijk geraken. We hopen snel te kunnen uitbreiden.”

Op 16 april 2023 opende de Antwerpse zeescouts op Linkeroever plechtig het vaarseizoen. Na de ‘donkere’ winterperiode, kunnen de zeescoutsboten weer het ruime sop kiezen en mogen ze tot in het najaar de Schelde op.

Meer informatie over de werking van Akazee Ter Schelde vindt u hier.